Britský minister varuje: Porážka IS problém fundamentalizmu neodstráni

    0
    Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond (Autor: SITA)

    „IS je len aktuálny prejav násilného extrémistického islamu. A aj keď som si istý, že túto organizáciu zničíme, nebude také jednoduché zničiť ideológiu, ktorá za ňou stojí,“ povedal Hammond. Upozornil, že islamisti sa nehlásia len k IS a nepôsobia len na Blízkom východe, ale vytvorili množstvo teroristických organizácií v mnohých krajinách sveta.

    Podľa Hammonda teroristi zneužívajú falošnú interpretáciu veľkého svetového náboženstva na to, aby oslovili ľudí, ktorí majú pocit beznádeje. „Preto má náboženský fundamentalizmus hlbšie korene a dlhší dosah, než mali komunizmus a fašizmus,“ povedal britský minister. Súčasní extrémisti navyše podľa neho majú výhodu proti svojim predchodcom v tom, že vďaka novým technológiám môžu ľahšie šíriť svoje nenávistné posolstvo.

    Podľa britského ministra je potrebné riešiť problém islamizmu v spolupráci s moslimskými krajinami. „Zatiaľ čo Západ čelí bezpečnostnému problému, islamský svet stojí pred existenčnou hrozbou. Fundamentalizmus a umiernený islam sú nekompatibilné a prežiť môže len jeden z nich. A my v neislamských krajinách by sme sa radšej mali postarať, že to bude ten správny,“ povedal Hammond.

    Zdôraznil, že Západ musí podporovať islamské štáty, aby sami bojovali proti domácemu náboženskému extrémizmu a zabránili radikalizácii svojich občanov. „Niektoré (moslimské) krajiny s tým už začali, ale obávam sa, že sú v menšine. Niektoré štáty problém viac-menej ignorujú, ďalšie naďalej tvrdia, že to je externá hrozba, ktorá je k nim zavlečená zvonku a odmietajú sa poriadne pozrieť na to, čo sa deje v ich vlastných školách, mešitách a väzniciach,“ povedal Hammond.

    - Reklama -