Slovenské sestry v Čechách: Čo odkazujú kolegyniam, ktoré podali hromadné výpovede?

    0
    Zdravotné sestry (Autor: SITA)

    V Česku pracuje napríklad Zdenka Vážanová, ktorá tam pôsobí ako hlavná sestra, a v nemocnici pracuje už 18 rokov. Ďalšia Slovenka  Drahomíra Šmatelková má ešte dlhšiu prax, v nemocnici je už 24 rokov. Kým Zdenka sa slovenským sestrám nečuduje, Drahomíra je o čosi diplomatickejšia.

    Plat vyšší ako v Česku

    Denník Plus JEDEN DEŇ vyspovedal dve slovenské sestry v českých zdravotníckych službách. K našim susedom ich doviedla láska. Zdenka odišla po tom, ako  jej manžel získal prácu lekára v Mladej Boleslavi. Neskôr sa presťahovali práve do Uherského hradišťa. Drahomíra odišla za svojím budúcim manželom, ktorý je z Moravy.

    Obe našli v nemocnici dobré pracovné podmienky a sú tam aj v meste celkovo spokojné. To si však nemôže povedať mnoho sestier na Slovensku, ktoré protestovali aj tým, že dali výpoveď. „Nečudujem sa im. Obdivujem, že sa dokázali zmobilizovať a idú za svojou vecou. Naša práca je veľmi náročná a zaslúži si adekvátne ohodnotenie,“ myslí si Zdenka. Podľa Drahomíry však nie sú hromadné výpovede najšťastnejšie riešenie. „Ak by im mali znížiť platy, tak im rozumiem, ale hromadné výpovede možno nie sú najlepšou formou, pretože v prvom rade má ísť o pacientov,“ myslí si. Dodala ešte, že plat by určite nebol v jej prípade dôvodom odchodu či štrajku. „Pre mňa je dôležitá aj istota stáleho zamestnania,“ vyhlásila.

    Priemerná mzda sestričiek je podľa hovorkyne Dany Lipovskej v nemocnici v Uherskom Hradišti v prepočte 920 eur. Za hranicou, v neďalekom Trenčíne je to po prijatí novely od januára s príplatkami v priemere 1 108 eur. To je dokonca ešte viac ako celorepublikový priemer platov sestier v Česku. Ten sa totiž pohybuje na úrovni okolo 1 035 eur.

    - Reklama -