Saudi potvrdili intervenciu do Sýrie. Aj s Tureckom. A Asad, toto s ním plánujú

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    „Saudská Arábia vyjadrila svoje odhodlanie bojovať proti Daeš (arabský akronym pre Islamský štát) s tým, že hovorí, že je pripravená poslať stíhačky aj vojakov,“ povedal Cavusoglu.

    Kto zastaví Rusko?

    Ako ďalej píše The Independet, saudský minister zahraničia Adel al-Jubeir si myslí, že Asad má svoje dni už spočítané. Ruský zásah mu totiž podľa neho nepomôže zostať pri moci. „Nebude žiadny Baššár Asad v budúcnosti,“ vyhlásil pre nemecké noviny.

    Spolupráca Turecka so Saudmi by však mohla byť problematická. Hlavným dôvodom je obava, či Saudi zahrnú do svojej definície teroristov aj kurdských bojovníkov. Tí sú však bez pochyby jednou z najefektívnejších síl v boji proti Islamskému štátu na zemi. Len pripomeňme, že to boli práve Kurdi, kto vyhnal islamistov napríklad zo sýrskeho mesta Kobani.

    Vo vzduchu stále visí aj konflikt medzi Tureckom a Ruskom. Kameňom úrazu je aj ruská podpora Asadovi. „Otázka znie: Kto zastaví Rusko, aby to nerobilo?“ opýtal sa Cavusoglu. Americký minister obrany Ash Carter vyjadril očakávanie, že Saudi spolu so Spojenými arabskými emirátmi budú môcť znovuzískať pevnosti obsadené Islamským štátom, čo by zahŕňalo aj ich v podstate akési hlavné mesto ISIS, sýrsku Rakku. Saudská Arábia patrí spolu s Tureckom k zahraničnými oponentom Asada.

    Ruské strašenie na základe informácií o vyslaní pozemných vojsk zo strany Saudov už začalo fungovať naplno. Môže za to premiér Dmitrij Medvedev, ktorý vyhlásil, že by to mohlo spustiť tretiu svetovú vojnu. Podľa neho by sa totiž istou dávkou každý zúčastnil na vojnovom konflikte. „Američania a naši arabskí partneri musia zvážiť, či chcú, alebo nechcú permanentnú vojnu,“ povedal.

    - Reklama -