Situácia je ešte horšia, ako sme si mysleli. Ruský premiér Medvedev: Riziko vypuknutia tretej svetovej vojny sa značne zvýšilo

    0
    Centrála NATO v Bruseli (Autor: SITA)

    „Ak chce západná koalícia v spolupráci so štátmi Perzského zálivu spustiť pozemné operácie v Sýrii, môže tento krok viesť k tretej svetovej vojne. Američania aj ich arabskí spojenci by sa preto mali vopred rozhodnúť, či chcú taký ďalekosiahly konflikt riskovať,“ pohrozil ruský premiér, ktorý tak reagoval na návrh Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov. Obe krajiny navrhli, aby sa v Sýrii spustili pozemné operácie, ktorým by velili Spojené štáty.

    Medvedev v rozhovore navyše konštatoval, že by mali namiesto pozemných operácií Rusi spoločne s Američanmi vyvíjať tlak na všetky strany zapojené do vojnového konfliktu. Zároveň ruský premiér obhajoval účasť Ruska v sýrskom konflikte, keď tvrdil, že ruské nálety bránia džihádistom z Islamského štátu, aby realizovali teroristické útoky v európskych mestách. „Vďaka našim leteckým úderom tí vrahovia s vymytými mozgami nemôžu robiť to, čo robili na Kaukaze, v ruských mestách alebo v Paríži,“ poznamenal Medvedev.

    Viac o rozhovore s ruským premiérom si môžete v angličtine prečítať TU.

    Ruský premiér potom veľmi tvrdo kritizoval prístup Európy k riešeniu migračnej krízy. „Je to totálne fiasko a Európania riskujú, že dôjde na kontinente k ďalším teroristickým útokom. Bolo skutočne veľmi hlúpe otvoriť svoje hranice všetkým žiadateľom o azyl. Niektorí z nich, môžu to byť stovky až tisíce, predstavujú časovanú bombu, a keď im to bude nariadené, tak jednoducho pôjdu a splnia svoju misiu. Bohužiaľ je takmer nemožné v rámci masívnej migračnej vlny identifikovať práve týchto budúcich atentátnikov,“ usudzuje Medvedev.

    Medvedev konečne prostredníctvom rozhovoru volal po ukončení sankcií, ktoré na Rusko uvalila Európa a Spojené štáty v dôsledku rusko-ukrajinského konfliktu. „Čakáme, že kolegovia z Európskej únie urobia prvý krok. Európa by mala konečne nájsť odvahu a priznať si, že ekonomické sankcie by mali byť zrušené, pretože nepriniesli nič dobré pre Európu ani Rusko. Západ by s nami nemal prestať komunikovať, pretože v opačnom prípade sa môžeme opäť vrátiť do čias studenej vojny. A to by neprospelo skutočne nikomu,“ uzavrel Medvedev.

    O možnosti vypuknutia tretej svetovej vojny píše v britskom týždenníku Observer aj bezpečnostný expert John R. Schindler, ktorý v minulosti pôsobil ako analytik v Národnej bezpečnostnej agentúre. Schindler ako hlavný dôvod takého scenára uvádza eskaláciu napätia medzi Ruskom a Tureckom. „Moskva má jadrové zbrane a Turecko je zasa členom NATO,“ argumentuje Schindler lakonicky. Za potenciálnu rozbušku vojnového konfliktu považuje americký expert aj súčasnú ruskú ofenzívu pri sýrskom meste Aleppo. Predovšetkým však varuje pred rozhodnutím Kremľa usporiadať vojenské cvičenie v blízkosti tureckých hraníc.

    Celý text Johna R. Schindlera si môžete v angličtine prečítať TU.

    „Vypuknutia vojny medzi Ruskom a Tureckom, a teda aj NATO, sa obáva aj ruský bezpečnostný analytik Pavel Felgenhauer, ktorý v štvrtok publikoval analýzu s názvom ,Rusko spustilo prípravy na veľkú vojnu‘. Felgenhauer pritom nie je žiadny konšpiračný teoretik, ale patrí medzi skutočnú špičku vo svojom odbore. Často kritizuje prezidenta Putina aj ruskú armádu a málokedy sa mýli,“ píše Schindler a zmieňuje sa tiež o podobných obavách Andrewa E. Kramera, ktorý o tejto téme publikoval svoju esej v americkom denníku The New York Times.

    „Ruské ministerstvo obrany oznámilo rozsiahle vojenské cvičenie vo chvíli, keď dochádza k eskalácii napätia na Ukrajine aj v Sýrii. Podobný krok však nie je v prípade Moskvy žiadnou novinkou. Podobný trik použil Sovietsky zväz v auguste 1968 tesne pred inváziou do Československa. To tiež vysvetľuje nervozitu NATO zakaždým, keď Rusko prikročí k vojenskému cvičeniu,“ cituje Schindler jednu z pasáží Kramerovho textu, ktorý bol v americkom denníku publikovaný začiatkom tohto týždňa.

    Schindler upozorňuje, že Putin sa bude snažiť za každú cenu zachovať Asadov režim. „Rusko dosiahlo v Sýrii víťazstvo a NATO aj celý Západ sa dostali do slepej uličky. Rovnako ako nešťastní obyvatelia Aleppa. Existuje len malá šanca, že Biely dom dokáže Rusko v Sýrii zastaviť. Ale nikde nie je napísané, že nechá Rusov robiť v blízkosti svojich hraníc, čo sa im zachce, aj Ankara. V takom prípade by sa zaplietlo aj celé NATO do tretej svetovej vojny. V tejto situácii je dôležité, aby všetky horúce hlavy rýchlo vychladli. My všetci musíme len dúfať, že sa tak naozaj stane,“ píše Schindler.

    - Reklama -