Aká je pravda v kauze Fico vs Matovič? Pre PL.sk to rozobral analytik Milan Žitný

0
Milan Žitný (Autor: Milan Žitný)

Prečo s problematikou Matovičovho účtovníctva vyrukoval Robert Fico až teraz, čo tým sleduje?

Až raz Robert Fico skončí v politike, pokojne by sa mohol úspešne živiť vyučovaním politického marketingu. Túto oblasť ovláda majstrovsky. V situácii, keď v relatívne pokojnej atmosfére volebnej kampane bol Smer zrazu nepríjemne konfrontovaný s kauzou Kostka, a to práve v čase, keď akýkoľvek škandál v zdravotníctve by len podčiarkol oprávnenosť výpovedí zdravotných sestier, a tým aj sociálnu necitlivosť Smeru voči nim, bleskovo predhodil predseda Smeru médiám Matovičov dávnejší trik s predajom-nepredajom firmy. A ako vidno, médiá opakovane na tento trik Robertovi Ficovi skočili a z Matovičovej šarády je zrazu téma pred voľbami číslo jeden. Nie učitelia, nie sestričky sú stredobodom pozornosti, ale Matovič, ktorý postavil svoju kampaň na zásadovej podpore boja proti korupcii a nečestnosti v politike, a zrazu je so svojimi podozrivými transakciami vážne spochybnený ako predstaviteľ politiky čistých rúk.

Rovnakú metódu odvrátenia útoku podhodením šťavnatej kosti strážnym psom demokracie použil Robert Fico vo volebnom roku 2010. Obvinenia, že Smer použil vo volebnej kampani roku 2002 špinavé peniaze, obrátil Robert Fico voči SDKÚ tvrdením, že práve ľudia z okolia SDKÚ majú účty vo Švajčiarsku, na ktorých majú byť tučné sumy z rôznych verejných zákaziek a sám je ochotný do Švajčiarska zájsť a hľadať ich. A keďže v tom čase sa v Nemecku prevalila podobná aféra so skutočnými účtami viacerých nemeckých prominentov, téma bola atraktívna aj pre slovenské médiá, a tak sa vydali stopovať švajčiarske kontá SDKÚ, až nakoniec skončili v slepej uličke. Téma ale už splnila účel, útok na Smer sa skončil nie preverovaním pozadia financovania Smeru, ale financovania SDKÚ.

Matovič hovorí, že Fico používa mečiarovsku taktiku zneužívania bezpečnostných služieb. Ako hodnotíte tento Matovičov názor?

Igor Matovič zvolil podobnú taktiku ako Robert Fico – dokazovanie, že Fico zavádza, klame, by znamenalo tenký ľad, plus prejsť do defenzívy a diváci v aréne nefandia tým, čo sa bránia. Preto zaútočil obvinením zo zneužívania štátnych orgánov premiérom. Tým ale Matovič zároveň pripustil, že dôkazy voči nemu sú pravé, skutočné, pravdivé. V predvolebnom boji nie je čas preverovať, ako sa dokumenty získali a po voľbách táto otázka stratí, ako už býva u nás zvykom, úplne význam. Rozhodujúcim, určujúcim kritériom sú výsledky volieb, tým sa podriaďuje všetko, každá metóda, nástroje, údery, kompromateriály, všetko je vhodné a užitočné, lebo o budúce výsledky volieb ide teraz v prvom i poslednom rade, nie o zákonnosť získania akýchsi úradných papierov.

Čo si myslíte o tom, ako sa k celej kauze postavil Matovič? Zvládol to pred kamerami?

Matovičova nepoškvrnenosť je už tým jeho uznaním pravosti dokumentov spochybnená. A ak si voliči prirátajú k tomu všetkému ešte jeho obskúrne metódy z minulosti – ako si tajne nahrával Rada Procházku, premyslene kládol sugestívne manipulatívne otázky, aby to neskôr voči nemu použil a poškodil u voličov, a tiež, ako už krátko po voľbách roku 2010 spôsobil Matovič škandál a zmätok vyhlásením, že mu ktosi ponúkol dvadsať miliónov, ak pomôže povaliť vládu Ivety Radičovej (čo aj v novembri 2011 urobil, len nevieme, či to bolo za takú sumu), tak sa môže stať, že voliči si Matoviča škrtnú z volebnej ponuky. Predseda OĽaNO ťahá v tomto prípade za veľmi krátky povraz, ale zjavne ani dlhšie záchranné lano nemá poruke. Napokon zo spomenutých prípadov vyplýva kľúčová otázka pre voličov: Bude po voľbách Igor Matovič iný? Už sa nebude dopúšťať podrazov, manipulácií so zmluvami, tajnými nahrávkami? Môže zmeniť predseda OĽaNO svoju prirodzenosť? Túto otázku si voliči Smeru klásť nemusia – líder strany sa nezdržiava vyvracaním obvinení, on rovno zaútočí kontraobvineniami a ostatné za neho dokončia médiá. 

Aký je váš názor k výpovedi kľúčového svedka Vandáka?

Za predpokladu, že Vandák si uvedomuje riziko, ktoré mu hrozí v prípade, že by sa dopustil krivého obvinenia voči predsedovi OĽaNO, musí hovoriť pravdivo. Jeho tvrdenie, že v čase celej transakcie s Matovičovou firmou mal svoje účty zablokované exekútorom, sa dá spätne ľahko overiť a tým aj verifikovať jeho rola, ako ju popísal pre médiá. Možno nepovedal k veci úplne všetko, rozhodujúce je ale to, že nemal problém poskytnúť dostatok faktov, ktoré je možno overiť, preto jeho výpoveď považujem za dôveryhodnú.

- Reklama -