Znudení francúzski vojaci vyrazili do Sýrie. Vraj idú zvrhnúť Islamský štát

    0
    Francúzsky prezident Francois Hollande s vojakmi (Autor: SITA)

    Traja mladí francúzski vojaci sú nasadení dobrovoľne na základni pri Mosulskej priehrade len niekoľko sto metrov od pozícií bojovníkov Islamského štátu. Všetci traja sú členmi komanda Lafayette, organizácie bývalých francúzskych vojakov, ktorí sa dobrovoľne vrátili na miesta bojov, aby pomohli obetiam terorizmu.

    „Povedali sme, že sa nezúčastníme žiadneho útoku, avšak pokiaľ zaútočí nepriateľ, budeme paľbu opätovať,“ vysvetľuje Chuck, jeden z troch francúzskych vojakov na základni. Títo vojaci poskytujú „francúzske know-how“ pri výcviku kurdských jednotiek. „Vo Francúzsku u parašutistov som bol znudený, potreboval som, aby sa okolo mňa niečo dialo, nielen aby som nečinne sedel. Tak som tu. Cvičíme kurdských vojakov a dáme im zo seba maximum, koľko môžeme,“ dodáva Chuck.

    „Francúzsko musí intervenovať proti Islamskému štátu pozemne,“ hovorí Kopp, ďalší z vojakov. „Pozrite sa na posledné útoky v Paríži. Ako francúzsky občan jednoducho musíte byť súčasťou tohto konfliktu.“ Chuck pokračuje: „Francúzska verejnosť musí byť mobilizovaná, tlačiť na vládu pre poslanie topánok do bojiska'.

    Kiežby ich bolo viac

    Kurdský plukovník Mustaf angažovanie sa Francúzov chváli. „Bolo by dobre, ak by sa na našu stranu pripojili aj ďalší európski vojaci. Je to aj ich vojna. My sme síce blízko základní islamistov, na druhej strane ich útoky ohrozujú životy ľudí po celom svete. Z Európy tak neprichádzajú na miesto boja len mladí frustrovaní európski moslimovia bojovať v radoch Islamského štátu, ale aj odhodlaní mladí muži, ktorí majú plné zuby pocitu strachu z radikálov a chcú pomôcť pri ich odstraňovaní. 

    Celý článok nájdete TU.

    - Reklama -