Mimoriadna schôdza kvôli učiteľom a sestrám začala. Z vládnych poslancov sa ukázala iba hŕstka

    0
    Živá reťaz učiteľov. (Autor: zdroj: pk)

    Opoziční zákonodarcovia navrhujú, aby na schôdzi národná rada prijala dve uznesenia. Prvé sa týka riešenia krízovej situácie v školstve a prijatia opatrení na dlhodobé a udržateľné zlepšenie školstva. Zároveň žiadajú ministra školstva, vedy, výskumu a športu Juraja Draxlera, aby v rámci rozpravy o tomto bode programu podal komplexnú informáciu o konkrétnych krokoch vlády na zlepšenie situácie v školstve a o výsledkoch rokovania so zástupcami Iniciatívy slovenských učiteľov. 

    Zároveň opoziční poslanci chcú od ministra zdravotníctva Viliama Čisláka, aby v rámci rozpravy o tomto bode programu predložil komplexnú informáciu o stave dlhu v zdravotníctve a o opatreniach zameraných na jeho elimináciu. Rovnako chcú informáciu o riešení prípadov, ako sú Klinika Kostka, teta Anka, pochybný nájom nového sídla Všeobecnej zdravotnej poisťovne, kauza piešťanské CT a o strategických zámeroch vlády v oblasti profesijného a sociálneho stabilizovania zdravotných sestier. 

    Spor sa pri mimoriadnej schôdzi strhol o balkón parlamentu. Pred začiatkom schôdze sa dole v národnej rade tlačilo množstvo učiteľov a sestier, ktorí sa nevedeli dostať dovnútra, ochranka im vravela, že balkón je plný. Učitelia a sestry sa čudovali, že kto mohol balkón zaplniť, keďže čakajú už hodnú chvíľu. Na balkón sa však pred nimi dostali dôchodcovia. Tí učiteľov a sestry na balkón pustiť nechceli. Ochranka parlamentu učiteľom a sestrám zakázala rozvinúť transparent. Pellegrini vysvetlil, že ľudia môžu pozerať na zasadnutie v kinosále. Znamenalo by to, že nespokojné sestry a učitelia by sedeli v uzavretej miestnosti, Smer by si tak zabezpečil pokojný priebeh schôdze.

    - Reklama -