Holandsko sprísňuje hraničné kontroly. Nie však nastálo

    0
    Utečenci na stanici (Autor: SITA)

    Holandský minister bezpečnosti a spravodlivosti Klaas Dijkhoff v pondelok vyhlásil, že krajina pracuje na zavedení prísnejších kontrol na hraniciach vrátane všeobecného spomalenia dopravy do krajiny. Ide o sprísnenie už prebiehajúcich kontrol, ktoré má na svedomí v septembri zostavená pohraničná stráž, ktorá stráži cesty a železnice vedúce do krajiny.

    „Tieto opatrenia pomohli, ale aj napriek tomu sme zaregistrovali rastúce počty zatknutých pašerákov a z bezpečných krajín prichádza stále viac ľudí, ktorí nemajú nárok na poskytnutie azylu,“ povedal Dijkhoff.

    Do Holandska totiž prišlo minulý rok 200 000 ľudí, čo sa nestretlo s kladným prijatím zo strany tamojšej verejnosti, aj keď krajina bola predtým považovaná za otvorenú pre všetkých. V šesťdesiatych rokoch dokonca „otvorila svoje hranice migrujúcim pracovníkom z Turecka a Maroka“.

    Jedným z opatrení má byť celkové spomalenie dopravy cez hranice, čo by umožnilo pohraničnej polícii lepšie nachádzať podozrivé vozidlá. Vlani v Holandsku zatkli 330 podozrivých z pašovania ľudí, pričom 200 z nich bolo zatknutých priamo na hraniciach.

    Výsledkom týchto nových opatrení má byť toto: Keď sa na hranice Holandska dostane človek z krajiny, ktorá je podľa smerníc EÚ považovaná za bezpečnú, bude mu zamietnutý vstup. Migranti z bezpečných krajín totiž nemajú podľa pravidiel EÚ nárok na azyl.

    Podľa Dijkhoffa však nie je cieľom týchto opatrení zaviesť stále hraničné kontroly. „Chceme dosiahnuť dohodu s Gréckom a Tureckom, aby uzatvorili svoje hranice; kým k tomu však dôjde, musíme sami podniknúť určité opatrenia,“ povedal.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    autor: spa

    - Reklama -