Môj hidžáb je pre mňa všetkým. Bosnianskym ženám zakázali nosiť na súdoch šatky. Tie sa búria

    0
    Protest bosnianskych moslimiek (Autor: ReproFoto: youtube)

    Bosnianski moslimovia pochodovali v uliciach Sarajeva proti rozhodnutiu Najvyššieho súdu, ktorý zakázal nosenie akýchkoľvek náboženských insígnií vo vnútri súdnych inštitúcií. Zákaz platí pre celé územie Bosny a Hercegoviny.

    Stovky ľudí, ktorí sa zhromaždili v uliciach bosnianskej metropoly, prišli podľa vlastných slov vyjadriť hnev a tvrdia, že rozhodnutie súdu je v rozpore s rezolúciou OSN pre ľudské práva. Protestovali najmä ženy, ktoré označili nosenie hidžábu za jedno zo svojich základných práv. Podľa organizátoriek protestného pochodu je takýto zákaz „útokom voči moslimskej cti, osobnosti a identite“ a jeho zámerom je pripraviť miestne moslimky o prácu v justičných ustanovizniach.

    „Môj hidžáb je pre mňa všetko, je to môj život, moja pýcha, moje presvedčenie, moja láska k Alahovi,“ povedala Zahida zo Srebrenice. „Chceme podporiť demokratickú a slobodnú spoločnosť, v ktorej si môžete obliecť, čo chcete, a pritom predstierať, že ste napríklad Michael Jackson,“ povedala organizátorka pochodu a dodala, že rovnako tak by ženy mali mať možnosť pokryť si hlavu čím len chcú.

    O všeobecnom zákaze „náboženských symbolov“ v rámci súdnych inštitúcií rozhodla najvyššia justičná rada Bosny a Hercegoviny. V rozhodnutí sa výslovne spomína aj hidžáb, čo odsúdili politickí i náboženskí lídri bosnianskych moslimov.

    K islamu sa hlási približne 40 percent z 3,8 milióna obyvateľov Bosny. V čase, keď bola Bosna súčasťou Juhoslávie, bolo nosenie moslimských šatiek zakázané.

    Protest bosnianskych moslimiek proti zákazu nosenia hidžábu. (Zdroj: YouTube.com)

    - Reklama -