Putin si brúsi zuby aj na vás, varuje Nemcov ukrajinský prezident Porošenko

    0
    Petro Porošenko, ukrajinský prezident (Autor: SITA)

    Vladimir Putin tvrdí, že jeho vojaci vtrhli na ukrajinský Krym, aby chránili tamojších Rusov. A keď to vyšlo raz, prečo by to nemohlo vyjsť druhýkrát? Práve na túto hrozbu upozornil ukrajinský prezident Petro Porošenko v rozhovore pre nemecký bulvárny denník Bild. Správu v češtine priniesol server PrvníZprávy.cz.

    „Každý vie, že sa bavíme o celkovej bezpečnosti v Európe, keď Rusko hrozí Ukrajine a je zamerané aj na iné štáty,“ uviedol Porošenko. Zatiaľ Putina zamestnáva konflikt na Ukrajine, ale rozhodne sa nezdá, že by svojim vojakom nariadil stiahnutie síl. Na Ukrajine vraj pôsobia tisíce vojakov a riziko ďalšieho prepuknutia bojov je v roku 2016 vyššie, ako bolo v minulom roku. Moskva totiž ignoruje dohody z Minska.

    Nemecká kancelárka Angela Merkelová či francúzsky prezident François Hollande by si mali rozmyslieť, či budú Vladimirovi Putinovi ustupovať v nádeji, že pomôže vyriešiť situáciu v Sýrii. Rusko sa vraj snaží poštvať európske krajiny proti sebe, využíva na to práve aj utečeneckú krízu. „Všetko, čo sa deje vo svete, priamo alebo nepriamo súvisí s ruskou agresiou,“ varoval prezident čitateľov. Nemecko by si preto malo dávať pozor na informačnú vojnu, ktorú Rusko umne vedie.

    Nakoniec padlo aj pár slov na tému ukrajinských reforiem. Tie sa neuskutočňujú tak rýchlo, ako by si Západ predstavoval. Porošenko však kontroval, že v jeho krajine už rok a pol zúri vojna. Nebyť ruského zasahovania do ukrajinských záležitostí, tunajšie reformy by zaznamenali oveľa výraznejší pokrok.

    - Reklama -