CT, teta Anka, sestry či „masér“. Zdravotníctvo bombarduje jedna kauza za druhou. Takto ho vidia političky. Nezhodujú sa ani v tom, či je v kríze

    0
    Političky: Jaroslava Lukačovičová (vľavo), Emília Müllerová (vpravo hore) a Janka Šípošová. (Autor: Repro foto Facebook/Európske noviny)

    Piešťanské CT, „Všeobecná zdravotná“, teta Anka, sestry v bojovej pohotovosti či súčasný „masér“ Kostka… Kauzy sa sypú na slovenské zdravotníctvo ako chuchvalce snehu na neudržiavanú mestskú komunikáciu v čase zimných metelíc. A podobne ako mestské služby, ani príslušné autority rezortu to v kritických časoch nemajú ľahké. Pre PL.sk sa k téme vyjadrili političky Emília Müllerová (Smer-SD), Janka Šípošová (OĽaNO) a Jaroslava Lukačovičová (Šanca).

    Topí sa v kríze?

    Politici, spoločnosť, ale aj médiá sa môžu zhodnúť na jednom. Situácia v zdravotníctve je komplikovaná, no nachádza sa tento rezort v kríze? „Slovenské zdravotníctvo v kríze určite je,“ k otázke sa jednoznačne vyjadrila Jaroslava Lukačovičová. „Po štyroch rokoch vládnutia SMER-u  sú s ním nespokojní pacienti aj zdravotníci. Poznačili ho kauzy spojené s neuveriteľným rozkrádaním verejných zdrojov. Odchod sestier z nemocníc je akoby vyvrcholením neriešenia problémov v zdravotníctve,“ dodala politička, ktorá sa venuje aj problematike rovnoprávnosti žien v spoločnosti.

    Emília Müllerová sa pohybuje v zdravotníctve už desiatky rokov. Dvadsaťštyri rokov pôsobila ako primárka na neurologickom oddelení. Müllerová si zdravotníctvo „odskúšala“ doslova z obidvoch strán, ako lekárka, ale aj ako pacientka. Už 17 rokov totiž trpí na sklerózu multiplex. Vo výbore pre zdravotníctvo v súčasnosti pôsobí ako overovateľka. Jej úlohou je kontrola zápisu z rokovania výboru a svojím podpisom vyjadruje, že zápis vyjadruje všetky prerokované body.

    Podľa Müllerovej je situácia ťažká, no o krízu nejde. „To, čo sa deje v zdravotníctve, ma ako rodeného lekára vôbec neteší, ale nenazvala by som to krízou v zdravotníctve. Je to spolitizované. Vážim si prácu lekárov, sestier a vôbec všetkých pracovníkov v zdravotníctve. Ich práca je nedocenená ako po morálnej stránke, tak aj po finančnej, ako zo strany poisťovní, štátu, tak aj zo strany postojov niektorých pacientov. Prebrali sme po páde síce nemecký bodovník, ale nie aj s cenou bodu, ktorá je v Nemecku,“ hovorí. Dlhoročná pracovníčka v rezorte zdravotníctva ale k nemu taká kritická nie je: „Napriek tomu všetkému si myslím, že naše zdravotníctvo je na vysokej odbornej i technickej úrovni a vďaka nesmiernym ľudským kvalitám sa nenachádza v kríze, pretože ten ľudský rozmer je najdôležitejší.“

    Poslankyňa Janka Šípošova je taktiež overovateľkou vo výbore pre zdravotníctvo a má podobný názor na rezort ako Lukačovičová. „Kríza v zdravotníctve je už dlhodobá. Len niektorí vládni politici to hrajú, že neexistuje. Je predsa neskutočné, aby si pacient nosil do nemocnice so sebou toaletný papier, príbor… čakal na potrebné vyšetrenia mesiace, ak sa pokazí jediný prístroj v nemocnici, lebo niet peňazí na zakúpenie ďalšieho či samotnú opravu. Ale dozvedáme sa o miliónoch, ktoré zdravotná poisťovňa veľkoryso posiela svojim poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Veď to sú tie peniaze, ktoré chýbajú v nemocniciach,“ hovorí na tému.

    Cynický minister a sestry v akcii

    Jednou z najhorúcejších tém, ktorá vybublala z kotlíka nazvaného „slovenské zdravotníctvo“, je aj problematika sestier. Časť z nich sa rozhodla vykopať vojnovú sekeru a podala hromadné výpovede. Minister Vladimír Čislák oznámil, že podal trestné oznámenie za šírenie poplašnej správy na všetkých, ktorí za posledné dni v súvislosti so sesterskou krízou hovorili o ohrození bezpečnosti milióna pacientov. Podľa posledných informácií množstvo sestier odišlo za prácou do zahraničia, no veľké percento zostalo po vypršaní výpovednej lehoty na úrade práce. Zachovalo sa ministerstvo k sestrám správne?

    „Nie, mali rokovať so sestrami a dohodnúť sa na kompromise. V princípe chcú sestry len to, čo im garantoval zákon z roku 2012 o minimálnych mzdových nárokoch, za ktorý hlasovali aj poslanci SMER-u. Vtedy boli za, teraz o tom nechcú ani rokovať,“ vyjadrila sa k otázke Lukačovičová. Podľa Müllerovej by sa ale štát takýmto spôsobom nemal nechať vydierať. „Myslím, že ministerstvo sa zachovalo správne, nemôže sa nechať vydierať skupinou politicky zneužitých sestier, je zodpovedné za zdravotníctvo v celom našom štáte.“ Zároveň opisuje jej vzťah k sestrám: „Zdravotné sestry si veľmi vážim, vždy som mala s nimi krásne pracovné vzťahy. Predtým boli v kontakte s pacientom častejšie ako samotný lekár a niektoré z nich som považovala za malých lekárov, boli pacientovi psychickou oporou a lekárom veľkým pomocníkom pri postrehnutí zdravotných stavov.“

    Šípošová sa zase vyjadrila aj na adresu ministra Čisláka. „Ministerstvo zdravotníctva neplní svoju úlohu a minister zdravotníctva je ukážkou arogancie moci. Ako môže tvrdiť, že všetko je O. K., keď z nemocníc odchádzajú stovky sestier? Takže doteraz tam boli nadbytočné? Ak áno, prečo sme ich platili? Vrcholom cynizmu je jeho trestné oznámenie na sestry za šírenie poplašnej správy. Úprimne: nechápem ho ľudsky, že mu neprekáža, že to všetci vidíme a vieme,“ hovorí.

    Podcenenie situácie?

    Aký bude v otázke sestier ďalší krok ministerstva? Konanie či ignorácia? „Mám taký pocit, že premiér Fico s ministrom Čislákom situáciu neuveriteľne podcenili. Najprv si mysleli, že predsa neodídu a sklopia hlavy. Teraz si asi myslia, že bez výplaty ich vyhladovejú a sestry sa vrátia. Predvádzajú neuveriteľnú aroganciu. Pritom nemocnice ich nemajú v podstate ako adekvátne nahradiť. Skôr či neskôr budú musieť nájsť dohodu, tak nerozumiem, prečo hrajú silných chlapcov,“ hovorí Lukačovičová. Podľa poslankyne Müllerovej o žiadnu ignoráciu zo strany štátu nejde: „Ministerstvo a ani vláda neignorujú požiadavky sestier. Ich prácu si vážia, ale všetko musí mať náležitý právny aj časový sled.“

    Šípošová sa vyjadrila aj k problematike financií v tomto rezorte. „Ako skoro vo všetkom, návrhy, ktoré sme podávali aj v tejto otázke, väčšina vládnych poslancov vo výbore pre zdravotníctvo vždy zmietla zo stola. Sestry si určite zaslúžia zvýšenie platov a pacienti sa musia liečiť v lepších podmienkach. Áno, k tomu sú potrebné peniaze. Ale peniaze sú rozkradnuté a dnes nie sú ani pre zdravotné sestry, ani pre pacientov. Bola by som rada, keby minister zdravotníctva podával trestné oznámenia na zlodejov a nie na tých, ktorí poukazujú na súčasný katastrofálny stav v zdravotníctve,“ hovorí.

    - Reklama -