Hazardujú s detskými životmi? Tvrdia to sestry z prešovskej nemocnice. Kvôli nedostatku personálu ich posielajú domov

    0
    Zdravotné sestry (Autor: SITA)

    Podľa sestry Ruženy Rohaľovej, ktorá na detskej jednotke JIS pracovala až 26 rokov, sa o deti počas niektorých služieb starali sestry, ktoré nemali špecializáciu na intenzívnu starostlivosť. Kedysi sa podľa nej prijímalo na pediatriu aj 15 detí za deň. „No zrazu sa deti s teplotami posielajú domov. Hazarduje sa s ľudským zdravím,“ cituje ju denník Plus JEDEN DEŇ.

    Nemocnica sa ohradila

    Dlhoročnej a skúsenej sestre prekážala aj hygiena v nemocnici a vraj sa tam ani nedodržiavali epidemiologické opatrenia. „Zabezpečovali sme aj takzvanú chodbovú terapiu,“ šokuje. Nie je pritom nič ťažké si predstaviť, čo pod týmto pojmom myslí. Ak totiž prišlo dieťa s popáleninami a bolesťami, pri čakaní na prevoz do centra popálením, ktoré je v Košiciach-Šaci, muselo byť umiestnené na chodbe.

    Ďalšia sestra Adela Kačmárová, ktorá tiež pôsobila na detskej JIS-ke, sa pridáva. „Deti sa aj viackrát otočia domov, lebo podľa nich nevyžadujú hospitalizáciu,“ kritizuje vedenie nemocnice, ktoré vraj zľahčuje situáciu. Podľa nej prišlo dokonca nariadenie, podľa ktorého sa malo prijímať len čo najmenej detí a po ošetrení ich posielať domov. „V službe je osem lekárov na jednom poschodí a dve sestry,“ dodala.

    Vedenie nemocnice sa proti kritike ohradilo, podľa hovorkyne Renáty Cenkovej nemá na príjem pacientov žiaden vplyv. „Za diagnostiku, liečbu a určenie jej formy zodpovedá vždy lekár a on rozhoduje, či bude pacient hospitalizovaný, alebo ošetrený ambulantne,“ povedala. Podľa nej boli na tých oddeleniach, kde neboli schopní zabezpečiť prevádzku v pôvodnom rozsahu, lôžka zredukované.

    - Reklama -