Petr Robejšek píše o obrane proti utečencom. Staviť sa, že ich zastavia Turci, vraj naozaj nie je múdre

    0
    Petr Robejšek, český politológ, ekonóm, komentátor a publicista žijúci v Nemecku (Autor: Archív: PR)

    Brusel vydal vyhlásenie, že bude dôsledne kontrolovať, ako Turecko používa peniaze určené pre migrantov v táboroch. Petr Robejšek je zvedavý, ako sa to úniovým špiónom podarí, keď nedokázali prinútiť ani vlastných členov, aby dodržiavali podpísané zmluvy. V situácii, keď Taliansko neplní svoje dohodnuté povinnosti a premiér Renzi ešte žiada ďalšie výhody, sa vraj vlastne ani nemôžeme čudovať, že prezident Erdogan žiada päť miliárd eur, aj keď pred pár dňami boli slávnostne dohodnuté tri miliardy.

    „Európske elity dokážu o hodnotách pateticky rečniť, ale nevedia ich brániť. Ako keby nechápali, že západné hodnoty nie sú prirodzené ako dýchanie. Práve preto, že život ľudí zlepšujú, tak ich uskutočnenie a udržanie niečo stojí,“ píše komentátor.

    Európa je podľa neho ostrovom uskutočnených ideálov v celosvetovej záplave chaosu. Lenže každému ostrovu hrozí od mora zaplavenie, ak si nepostaví hrádzu. Európske elity sa však vraj nedokážu zmieriť s tým, že úspešné môžu byť len dôrazné a priamočiare akcie, a radšej sa spoliehajú na pomoc Turecka alebo severoafrických krajín, čo rozhodne nie sú optimálni spojenci.

    Celý text si môžete prečítať TU

    Robejšek zastáva názor, že najlepšie riešenia sú tie, ktoré uskutočňuje ten, kto na nich má skutočný záujem, a robí to, čo je skutočne dôležité. To je v tomto prípade obrana južného krídla EÚ proti trvalému prílivu migrantov. A treba to urobiť rýchlo a efektívne. „Že je to možné, dokazuje príklad Maďarska,“ dodáva.

    Ak chceme udržať západné hodnoty, nevyhneme sa podľa Robejšeka už dnes uvažovaniu o „pevnosti Európa“. Lenže pevnosť si Európania musia ubrániť sami. Najať si na to Turecko podľa Robejšeka nepomôže.

    - Reklama -