Saudská Arábia má prsty v bombardovaní civilistov. Maslo na hlave však majú aj Briti. Svedčí o tom správa OSN

    0
    Jemen, mesto Saná po útokoch (Autor: SITA)
    O tom, že Saudská Arábia hrala podľa viacerých, aj amerických, expertov dôležitú úlohu pri vzniku IS, už dlhšie informujú aj západné médiá. Stále väčšie otázniky však vzbudzuje, akú úlohu v konflikte na Blízkom východe zohrávajú britskí armádni experti a poradcovia. Podľa denníka to vyplýva zo správy OSN o situácii v Jemene, ktorú organizácia ešte nevydala.

    Britská rola v konflikte

    Ochrancovia ľudských práv sa po zverejnení tejto informácie postavili na odpor voči takýmto praktikám Saudov a začali sa zaujímať, čo vlastne majú za úlohu britskí vojenskí experti. Šéf britských labouristov Jeremy Corbyn označil uniknutú správu OSN za „znepokojujúcu“ a okamžite vyzval vládu premiéra Davida Camerona, aby zrušila kontrakt na predaj zbraní Saudskej Arábii, keďže nie je jasné, aké bude mať táto transakcia dôsledky.
     
    Predseda britskej vlády reagoval tým, že sa na správu OSN pozrie, ale trval na tom, že Británia má „jedny z najprísnejších pravidiel, ktoré upravujú predaj zbraní takmer kdekoľvek na svete“. Premiér Cameron nezabudol dodať, že Londýn nie je priamo zapojený do leteckých útokov arabskej koalície vedenej Saudskou Arábiou.
     
    VIDEO Bombardovanie Jemenu arabskou koalíciou vedenou Saudskou Arábiou

    Správa OSN

    Podľa zatiaľ nezverejneného dokumentu OSN boli cieľom saudskoarabských náletov aj utečenecké tábory a ďalšie nevojenské objekty, čím sa porušilo medzinárodné humanitárne právo. „(Arabská) Koalícia podnikla nálety mierené na civilné objekty, ako sú nemocnice, autobusové zastávky, obytné štvrte, trhoviská či sklady potravín,“ uvádza sa v správe OSN, ktorá prenikla do médií.
     
    Saudská Arábia je pre Veľkú Britániu mimoriadne dôležitým obchodným partnerom. Práve Saudi momentálne nakupujú od Britov najviac zbraní a armádneho vybavenia. Takýto výhodný biznis sa rozbehol na plné obrátky vlani v marci, keď začal najväčší spojenec USA na Blízkom východe bombardovať Jemen, ktorému podľa Saudov hrozí rozvrat pre militantov napojených na Irán.

    Najlepší zákazník 

    Podľa aktivistov z organizácie Campaign Against the Arms Trade (Kampaň proti obchodu so zbraňami) predala Veľká Británia do Saudskej Arábie zbrane za takmer tri miliardy libier, a to je suma, ktorú Londýn utŕžil len za deväť mesiacov minulého roka. Od chvíle, keď sa premiérskeho kresla ujal David Cameron, uzavreli Briti so Saudskou Arábiou zbrojné kontrakty za približne sedem miliárd libier. V tejto sume je zahrnutý aj predaj 72 stíhačiek typu Eurofighter Typhoon.
     
    Začiatkom tohto roka Londýn priznal, že britské vojenské jednotky boli na saudskoarabskej základni, ktorá slúži ako veliteľstvo pre plánovanie leteckých útokov v Jemene. Premiér Cameron však odmietol tvrdenia kritikov, že by britskí vojenskí experti a poradcovia boli priamo zapojení do operácií arabskej koalície. Ešte v roku 2014 britská vláda uviedla, že „nevydá licenciu na predaj, ak bude existovať jasné riziko, že tovar (zbrane) by sa mohol použiť pri vážnom porušovaní medzinárodného humanitárneho práva“. 
     
    Podľa správy OSN sa však zdá, že Briti tak úplne nedodržali to, čo sľúbili, lebo pozorovatelia uvádzajú, že z celkového počtu takmer 2 700 civilných obetí v Jemene je až 60 % úmrtí a zranení spôsobených výbušnými zbraňami vystrelenými zo vzduchu.
     
    VIDEO Stíhačky typu Eurofighter 
     
    - Reklama -