Analýza Braňa Ondrášika: Trump s nálepkou lúzra a kritika Clintonovej, a jej výhra o tri hlasy. Sezóna primárok sa začala vo veľkom štýle

    0
    Senátor Marco Rubio, podnikateľ Donald Trump a senátor Ted Cruz (Autor: SITA)

    Ultrakonzervatívec Ted Cruz prežil Trumpove útoky ako jeden z mála kandidátov, píše vo svojej analýze Branislav Ondrášik pre denník Sme. Bernie Sanders a Hillary Clintonová skončili v remíze, delilo ich nakoniec pri 97 percentách okrskov v hlasovaní a v počtoch volených delegátov iba okolo 0,3 percenta (iba štyria z 1 352 zvolených delegátov), čo je príliš tesné na určenie víťaza.

    Sanders pre chudobnejších, Clintonová pre ženy

    Dokonca aj Marco Rubio skončil celkom dobre. Jeho tesné tretie miesto sa dá považovať takmer ako porážka Trumpa. Excentrický boháč však aj napriek tomu deklaroval, aký je šťastný a že si možno v Iowe kúpi farmu. Do New Hampshire mieri Trump mierne oslabený, no stále s vysokým náskokom. Nakoniec sa mu však punc neporaziteľnosti nepodarilo získať. Dostáva tiež nálepku lúzra.

    Za zaujímavý pád sa dá označiť, čo sa deje okolo Jeba Busha. Hoci do Iowy nalial azda najviac peňazí z kandidátov, také obrovské odmietnutie zrejme čakal málokto.

    A čo demokrati? Tam to bolo celkom napäté, lebo pri dvojici Sanders – Clintonová je pozícia víťaza nejasná. Niektorí komentátori však rozhodnutie Clintonovej označiť sa za víťaza tvrdo skritizovali. Navyše, Sanders sa môže smelo považovať za reálneho súpera. Sandersova kampaň však už stranu obviňuje z nezrovnalosti pri rátaní, v posledných okrskoch vraj nemajú pozorovateľov, aby na sčítanie v noci dozerali. Rozdiel je okolo 0,2 percenta a iba traja štátni delegáti z okolo 1 400.

    Clintonovú navyše stále máta výhra terajšieho prezidenta Baracka Obamu. Bol to totiž on, ktorého vzostup a dlhý súboj o nomináciu v Demokratickej strane začala v roku 2008 práve Iowa.

    Clintonová a Sanders majú aj odlišný elektorát. Kým pri Clintonovej prevládajú hlavne starší, ženy či stredoškolsky vzdelaní ľudia, Sanders boduje u chudobnejších. Známe sú však aj obete Iowy. Z demokratov odstúpil kandidát Martin O’Malley a z republikánov Mike Huckabee.

    - Reklama -