Sýrsky vyslanec pre PL: Vznik Islamského štátu podporili Británia a Francúzsko. Izrael podporuje islamských teroristov z al-Kájdy. Turecko podporuje príliv utečencov do Európy a chce obnoviť Osmanskú ríšu. A USA…

0
Chargé d'affaires Syrskej arabskej republiky v Prahe Bašár Akbik (Autor: Hans Štembera)

Ako sa teraz vyvíja otázka okolo zostreleného ruského lietadla? Aké sú vlastne k dispozícii dôkazy a o čom svedčia?

Ruské orgány s účasťou európskych expertov skúmali čiernu skrinku ruského lietadla. Bolo zistené, že dvaja ruskí piloti nedostali žiadne varovanie z tureckej strany ohľadom vstúpenia do tureckého vzdušného priestoru. Lietadlo bolo určite zostrelené nad sýrskym územím. Celá záležitosť bola vopred pripravená ako pasca a bola zúfalou reakciou vládnej strany Spravodlivosť a rozvoj v Turecku na priamu intervenciu Ruska v Sýrii a pomoc v jej vojne proti terorizmu, ktorá podľa môjho názoru úplne ukončila sen Erdogana ohľadom založenia bezletovej zóny v severnej Sýrii ako prípravy na pripojenie tejto oblasti k Turecku v nasledujúcej etape.

Ruské bombardovanie spôsobilo rozsiahle škody v radoch hnutia Daeš, ktoré je spojencom Turecka, ktoré ho podporuje a využíva na účely bojov proti sýrskej legitímnej vláde a sýrskym Kurdom. Toto bombardovanie zničilo stovky cisterien, ktoré privážali sýrsku naftu ukradnutú hnutím Daeš do Turecka. Táto krádež nafty umožnila Erdoganovej rodine a ich partnerom astronomické zisky.

V Nemecku sa teraz odohrala vlna sexuálnych útokov na ženy. Medzi útočníkmi mali byť aj utečenci zo Sýrie. Ako komentujete tento incident? Nie je lepšie, ak sú utečenci skôr v moslimských krajinách, kde nie sú medzi nimi a miestnymi obyvateľmi také civilizačné, kultúrne a hodnotové rozdiely?

Správa polície v Kolíne ukazovala, že tieto útoky boli spáchané osobami rôznych národností. Najnižšie percento z nich tvorili sýrski utečenci, ale toto nie je podstatné. Všetci musia rešpektovať zákony a pravidlá slušného správania. My vidíme, že dobrý občan vo svojej vlasti je tiež dobrý občan v krajine, ktorú si vybral ako druhú vlasť. A to platí aj v opačnom prípade. Ale k vašej otázke, kde je lepšie miesto pre utečencov… Vidíme, že by bolo ideálne zaistiť podmienky v krajinách, odkiaľ utečenci vychádzajú, aby veľké skupiny obyvateľstva nemuseli opúšťať svoju vlasť.

Čo hovoríte na konflikt medzi Saudskou Arábiou a Iránom? Čo hovoríte na popravy „teroristov“ v Saudskej Arábii a aký očakávate ďalší vývoj? Akú pozíciu k tomu má sýrska vláda?

V čase, keď svet smeroval k dohode s Iránom ohľadom jeho jadrového programu, čo znamenalo upokojenie napätia a oddialenie hrozby vojny, a posilnenie nádeje národov v oblasti života v bezpečí a v mieri, začala Saudská Arábia stupňovať sektárske napätie. Celému svetu je známe, že väčšina teroristických hnutí v našej oblasti čerpá ideológiu zo saudskoarabského wahhábistického radikálneho poňatia islamského náboženstva. Čo poškodzuje islam.

Stupňovanie sektárskeho napätia v týchto podmienkach je súčasťou zúfalých pokusov, o ktoré sa snaží Saudská Arábia, aby zmarila jadrovú iránsku dohodu s ostatnými veľmocami a zaplietla ostatné krajiny do konfrontácie s Iránom s cieľom rozšíriť svoj vplyv v oblasti. Saudská Arábia opakuje chyby – svojou inváziou v Jemene alebo svojou podporou teroristických skupín v Sýrii alebo v iných štátoch v oblasti.

Poďme sa teraz pozrieť na spletitosti vojny v Sýrii a blízkovýchodného konfliktu. Hovorí sa o tom, že Islamský štát a jeho vznik bol podporovaný zo strany USA, Saudskej Arábie a Turecka a je vládami týchto štátov naďalej podporovaný. Je to tak naozaj? A aké sú na to dôkazy? Existujú nejaké priame dôkazy?

Vznik hnutia takzvaného Islamského štátu v Iraku prebehol po americkej invázii, ktorá nemala žiadne odôvodnenie, a činitelia tohto hnutia, medzi nimi Abú Bakr Al-Bagdádí, boli osoby, ktoré boli uväznené v americkom tábore Boka v južnom Iraku. Bojovníci tohto teroristického hnutia pochádzajúci z desiatok štátov sveta prišli do Sýrie a Iraku cez Turecko, a to za pomoci a podpory bezpečnostných služieb niekoľkých európskych štátov – napríklad Francúzska a Veľkej Británie.
Účelom tohto konania je zničenie sýrskeho štátu. Títo bojovníci čerpajú svoju ideológiu z wahhábistického myslenia, ktoré vyváža Saudská Arábia spolu s veľkou finančnou podporou.

Vo svojej predchádzajúcej odpovedi som poukazoval na predaj kradnutej nafty a historických pamiatok, bavlny, poľnohospodárskych výrobkov do Turecka na účel sponzorovania teroru. A tieto dôkazy sú dostačujúce na to, aby sme ukázali na zapletenie vlád týchto štátov do podpory tohto teroristického hnutia a zaistenia jeho politického krytia.

Prejdime si teraz motiváciu jednotlivých mocností regiónu zainteresovaných v konflikte. O čo ide USA?

Blízky východ je vďaka svojmu nerastnému bohatstvu a jeho geopolitickej pozícii dôležitou oblasťou pre vitálne záujmy USA. Tieto záujmy neberú väčšinou ohľady na záujmy národov tejto oblasti. USA vpadli do Iraku a spôsobili rozpad infraštruktúry irackého štátu a rozšírenie chaosu a radikalizmu do krajín v oblasti. USA sa snažia, aby ich nadvláda nad touto dôležitou oblasťou trvala aj naďalej aj napriek zmareným projektom, ktoré sa snažili realizovať, ako napríklad projekt nový Blízky východ a teórie tvorivého chaosu, ktoré majú za cieľ znovu zopakovať rozdelenie oblasti na niekoľko malých etnických, sektárskych, slabých a navzájom spolu bojujúcich štátov. To všetko zabezpečí nadvládu USA nad ekonomickými zdrojmi a stály odbyt zbraní do tejto oblasti.

A o čo podľa vás hrajú Turci?

Strana Spravodlivosť a rozvoj je pokračovaním hnutia Moslimského bratstva. Vláda tejto strany má novú osmanskú ideológiu – snaží sa znovu oživiť Osmanskú ríšu v oblasti. Ich plán nebol úspešný dôsledkom odolania Sýrie a tiež bola odhalená úloha Turecka v podpore teroristických organizácií a všetkým bola jasná turecká úloha v snahe o destabilizáciu Európy, keď Turecko otvorilo priestor a podporovalo veľkú vlnu migrantov na ceste do Európy. Toto sprevádza turecké vydieranie Európy. Keď sa dostala k moci strana Spravodlivosť a rozvoj, hlásila, že bude praktizovať politiku nulových problémov. Realita teraz ukazuje, že Turecko je v nepriateľskom vzťahu so všetkými susednými štátmi.

O čo ide Izraelu? A je pravda, že aj on podporuje Islamský štát?

Izrael ťaží najviac zo všetkých tragédií, ktoré sa dejú v našej oblasti. Rozpad národného sekulárneho štátu a vznik sektárskych štátov je izraelské želanie, aby mohol realizovať myšlienku o založení židovského štátu a definitívne vyhnanie palestínskeho ľudu zo svojej krajiny. Izrael pomáha v niekoľkých prípadoch teroristom Frontu al-Nusrat, čo je odnož al-Kájdy. Títo teroristi sú aktívni v hraničnej oblasti v južnej Sýrii. Izrael im mnohokrát pomohol vojenskou intervenciou. Zranenie tejto organizácie sa lieči v izraelských nemocniciach. Izrael využíva situáciu, že celý svet je pripútaný na problémy z tejto oblasti, aby rozšíril osady a realizoval judaizáciu Jeruzalema a demografické zmeny v palestínskych mestách a dedinách.

Aký je vzťah Sýrie k Egyptu a Iraku?

Sýria odoláva už päť rokov organizovanému terorizmu podporovanému zo strany svetových a regionálnych štátov. Tento terorizmus už ohrozuje niekoľko štátov. A preto bolo v záujme týchto štátov, aby spolupracovali a koordinovali svoje úsilie so Sýriou, aby čelili tomuto spoločnému nebezpečenstvu. Egypt a Irak patria k štátom, ktoré sú ohrozené týmto nebezpečenstvom.

- Reklama -