Zníženie DPH potešilo výrobcov mäsa. Slováci ho kupujú stále viac. Predaja mlieka a pekárenských výrobkov sa opatrenie nedotklo

    0
    Potraviny v obchode, mäsové výrobky (Autor: SITA)

    Podľa vyhlásení premiéra Roberta Fica malo zníženie dane z pridanej hodnoty na niektoré potraviny pomôcť domácim výrobcom. Z 20 na 10 percent klesla daň z pridanej hodnoty na mäso, ale podľa denníka SME sa po dvoch týždňoch od vstúpenia opatrenia do platnosti sa ukazuje, že nie všetkým výrobcom toto opatrenie pomohlo. Vyšší záujem je zatiaľ iba o mäsové výrobky.

    Ako príklad uvádza denník púchovskú fabriku, v ktorej od začiatku nového roka predali až o 40 % viac čerstvého mäsa ako pred rokom. Podľa výrobcov je to výsledok zníženej DPH, ktorá okresala  ceny výrobkov o desiatky centov. O tom, že ľudia skutočne začínajú nakupovať viac mäsa, svedčia aj skúsenosti ostatných podnikov. „Vyšší záujem vidíme vo vlastných predajniach. Ľudia sa na nové ceny pýtajú, obzerajú si cenovky a kupujú si viac mäsa,“ uviedla pre denník SME Eva Nemová, riaditeľka mäsokombinátu Mäso Zemplín.

    Výhoda, ale nie pre všetkých

    Zníženie DPH však neprinieslo všetkým len výhody. Kým veľkovýrobcovia si pochvaľujú zvýšenie dopytu najmä po bravčovom mäse, malovýrobcovia a farmári sú v úzkych. Na nich sa platenie dane z pridanej hodnoty nevzťahuje a jej zníženie im tak skôr ubližuje, ako pomáha. „Nie som platcom DPH, vlastním iba malý chov. Preto sa ma zmena vôbec netýka,“ tvrdí Igor Franko, majiteľ králičej farmy pri Zlatých Moravciach.

    Mäso síce ide viac na odbyt, ale mlieko a pekárenské výrobky Slováci nezačali kupovať viac len preto, že sa na tieto výrobky po novom vzťahuje nižšia DPH. „Ešte nemáme čísla, ale z neformálnych rozhovorov medzi pekármi vyplýva, že ak nejaký nárast bol, tak len veľmi mierny. Možno sa to prejaví neskôr, ale chlieb je skutočne základná potravina, na ktorú si ľudia aj doteraz našli peniaze,“ hovorí Bohumír Sabo, výkonný riaditeľ Podnikateľského zväzu pekárov, cestovinárov a cukrárov.

    Celý článok si môžete prečítať TU.

    - Reklama -