V Guatemale sa ujal funkcie nový prezident. Má dôvod na radosť? Toto o ňom povedal analytik

    0
    Guatemalský prezident Jimmy Morales (Autor: SITA)

    Politický nováčik Morales v druhom kole volieb, ktoré sa konalo 25. októbra, doslova rozdrvil bývalú prvú dámu Sandru Torresovú, ktorá kandidovala za sociálnodemokratickú stranu UNE a dostala iba 31 percent hlasov. 

    “Je to prezident, ktorý sa ujal funkcie bez politickej strany, bez ľudí, ktorým môže dôverovať, a so štátnym aparátom, ktorý je finančne aj inštitucionálne v troskách,” uviedol Edgar Gutiérrez, politický analytik univerzity San Carlos v Guatemale. 

    Morales, známy z vystúpení v televízii a vo filmoch, profitoval vo voľbách zo znechutenia väčšiny z viac ako 7,5 milióna voličov z etablovaných politikov. Voľby poznačilo odstúpenie a následné zatknutie doterajšieho prezidenta Otta Péreza Molinu pre podozrenie z korupcie. Medzičasom bol obžalovaný a čaká na súd. 

    Guatemala je stále poznamenaná desaťročia dlhotrvajúcou občianskou vojnou, ktorá sa skončila v roku 1996. S 3478 dolármi na obyvateľa síce patrí ku krajinám so strednými príjmami, avšak viac ako polovica jej obyvateľstva žije pod hranicou chudoby. 

    V pomere k veľkosti ekonomiky nie sú verejné výdavky nikde také nízke ako v Guatemale. Viac ako dve pätiny jej obyvateľstva tvoria domorodí Indiáni, ale politiku a ekonomiku ovládajú ich krajania s európskymi koreňmi. 

    - Reklama -