Sestry dávajú nemocniciam zbohom. Zažijú pacienti drsné časy?

    0
    Zdravotné sestry (Autor: SITA)

    Podobne ako v školstve, aj v zdravotníctve to poriadne vrie. Zdravotné sestry sa rozhodli na svoju nespokojnosť upozorniť nanajvýš priamym spôsobom, a to podaním hromadných výpovedí. K včerajšiemu dňu tak urobilo 819 sestier. Sestry bojujú proti novele zákona, ktorá upravuje sumy na výplatných páskach. Nevidí sa im, že by sa mzdy nemali podľa novely dvíhať v závislosti od odpracovaných rokov a vraj by sa nemali ani každé tri roky valorizovať. Niektoré sestry tvrdia, že sa im platy dokonca znížili. Štát na zvýšenie miezd na tento rok schválil 55 miliónov eur, ak by mal ale uspokojiť všetky ich požiadavky, vyšlo by ho to približne na 200 miliónov eur. Odborníci sa taktiež domnievajú, že húfne odchody zdravotných pracovníčok môžu ovplyvniť preferencie Smeru.

    Najviac výpovedí zasiahlo štátne nemocnice v Prešove a Žiline. Lekári v oboch nemocniciach, ktoré patria pod ministerstvo zdravotníctva, iniciatívu sestier naplno podporujú. „Lekári z Lekárskeho odborového združenia podporujú sestry a veríme, že dosiahnu primerané ohodnotenie, čo bude viesť k zvýšeniu kvality sestier a k tomu, že ich na Slovensku bude viac,“ prezradil na tému štrajku súčasný odborový predák Peter Visolajský.

    Po prvom februári môže z prešovskej nemocnice odísť približne sto sestier. Toto zníženie stavov pocítia hlavne v centrálnych operačných sálach a na anestéziologicko-resuscitačnom oddelení. Prešovskej, ale aj žilinskej nemocnici hrozí, že pacientov budú musieť prepraviť do iných nemocníc. „Pacienti sa nemusia obávať, že by im nebola poskytnutá potrebná zdravotná starostlivosť, nemocnica zabezpečila prevádzku a fungovať bude aj naďalej. Nie je žiaden dôvod na pochybnosti,“ uisťuje minister zdravotníctva Viliam Čislák. O problematike informoval denník SME.

    - Reklama -