Wachter: Celá krajina je rukojemníkom 30 percent občanov, ktorí dajú hlas strane sľubujúcej po voľbách rožky zadarmo

0
Peter Wachter (Autor: Archív P. W.)

Prečo idete do politiky?

Lebo nie som spokojný s tým, ako (ne)spravuje Slovensko súčasná vláda Roberta Fica a chcem to zmeniť. Mám svoju predstavu o správe vecí verejných, v ktorej sú poslanci skôr zamestnanci v službách štátu a nie jeho páni, ktorí sa cez spriaznené firmy svojich pasákov na neho prisali ako pijavice a vyciciavajú ho.

Čo bude mať Slovensko alebo volič z toho, ak vy budete sedieť v parlamente?

Bol by som zástupca všetkých, ktorí volajú po zmenšení vplyvu štátu na každodenný život občana. Podieľal by som sa na príprave a hlasoval za také zákony, ktoré by viedli k zníženiu daňového a odvodového zaťaženia, odbremeneniu administratívnej záťaže a ďalším opatreniam s pozitívnym vplyvom nielen na podnikateľov a živnostníkov, ale na všetky skupiny obyvateľov. Konkrétne opatrenia nájdete vo volebnom programe strany Sloboda a Solidarita.

Ako ste sa dostali na kandidátku?

Reagoval som na ponuku, ktorá mi prišla mailom ako priateľovi slobody. Priateľom slobody sa môže stať ktokoľvek, kto o to prejaví záujem a prihlási sa na stránke SaS na odber newslettera.

Ak sa stanete poslancom, na akú oblasť sa zameriate?

Školstvo a vzdelávanie. Po prvé preto, lebo verím, že iba vzdelaní ľudia dokážu posúvať našu krajinu ďalej. Nielen hodnotami, ktoré vytvárajú, ale aj postojom k voľbám a výberom strany, ktorej odovzdajú svoj hlas. Po druhé preto, lebo od nášho vstupu do EÚ politici hovoria o budovaní znalostnej ekonomiky, ktorá je zameraná na odvetvia s vyššou pridanou hodnotou. Namiesto toho sa vláde Smeru, ktorá vládne takmer nepretržite 10 rokov, podarilo vytvoriť zo Slovenska montážnu dielňu áut, pričom Slovenská akadémia vied má ročný rozpočet nižší ako obrat firiem, ktoré si so svojou 77-ročnou tetou dohodol bývalý riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne a tak ďalej. Tých príkladov plytvania a rozkrádania je na celú knihu. Korupciu a neskutočné plytvanie vidím ako najväčší problém Slovenska. Recept na jej odstránenie vidím iba vo vyspelejšom a vzdelanejšom národe. Ako povedala Malala Yousafzai, držiteľka Nobelovej ceny za mier, s dronmi môžete s terorizmom bojovať, poraziť ho ale môžete jedine vzdelávaním.

Prečo by mal volič dať krúžok vám a nie niekomu inému?

Toto je asi najťažšia otázka. :) Nechcem na ňu odpovedať nejakou otrepanou frázou, preto by som nechal jej zodpovedanie na voličovi.

S kým z kandidátky máte najlepšie vzťahy?

Najdlhšie sa poznám s Jurajom Drobom a Jankou Kiššovou.

Priznáte svoj majetok? Ste vlastníkom nejakých firiem, nehnuteľností alebo akcií? Čo konkrétne a v akej hodnote vlastníte?

Som vlastníkom bytu na hypotéku a mám firmu, v ktorej som jediný zamestnanec s obratom 32-tisíc eur za štyri roky.

Čo považujete za svoj najväčší životný úspech?

Že môžem robiť veci, ktoré ma bavia a mám parádne vzťahy s rodinou a priateľmi.

A naopak, čo bolo vaším najväčším neúspechom? Resp. čo vás najviac mrzí?

To, čo mi nevyšlo, nepovažujem za neúspech, ale za skúsenosť a skúseností mám dosť. :)

Ktorý politik Slovensku najviac škodí?

Politika strany SMER a jej vodcu.

Ktorý slovenský politik je najužitočnejší?

Všetci, ktorí odhaľujú korupčné kauzy súčasnej vlády a poukazujú na obludnosť jej mašinérie.

Otvorene kritizujete vládu Roberta Fica a hovoríte, že sa máme lepšie vďaka dvom vládam Mikuláša Dzurindu. Aké konkrétne opatrenia spravili “dzurindovci”, vďaka ktorým sa, podľa vás, máme lepšie?

Napríklad rovná daň, ktorá pritiahla na Slovensko mnohých zahraničných investorov a dôchodková reforma, ktorá jediná môže zabrániť sociálnemu kolapsu pre demografický vývoj.

Napísali ste, že za prezidenta Gašparoviča sa hanbíte, resp. kandidáta na prezidenta Milana Kňažka ste označili za prvého prezidenta, za ktorého by ste sa nemuseli hanbiť. Všetci predchádzajúci teda nestáli za nič? Aké sú vaše konkrétne argumenty?

Všetci predchádzajúci prezidenti boli bývalí komunisti. Zriadenie, ktoré u nás bolo pred rokom 1989, bola totalita podobná fašizmu. Opýtajte sa akéhokoľvek Nemca, či by bol hrdý na prezidenta, ktorý bol členom NSDAP.

Prečo sympatizujete so stranou SaS?

Po prvé, je to jediná strana, ktorá nemá vo svojich radoch bývalých komunistov a eštebákov a nie je spájaná so žiadnou korupčnou kauzou alebo finančnou skupinou. Rovnako dôležitý dôvod sú ľudia, ktorí ju tvoria. Sú v nej samí čestní ľudia, ktorých si vážim nielen preto, čo dokázali, ale hlavne pre hodnoty, ktoré vyznávajú. Do politiky nešli preto, aby si nakradli, ale preto, aby nám deti neutekali zo Slovenska preč.

Pôsobili ste okrem iného aj vo vydavateľstvách Ecopress (neskôr Mafra), určite teda máte aj skúsenosti v ekonomike. Ak by ste sa do politiky dostali, ako by ste ich využili?

Vo vydavateľstve Mafra som bol na obchodnej pozícii. Skúsenosti s ekonomikou a manažovaním tímu, ktorý mal na starosti financie a rozpočet mám skôr z môjho pôsobenia na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny, kde som pôsobil ako riaditeľ odboru správy a prevádzky na prelome rokov 2010 – 2011.

Poznáte sa s akýmkoľvek zástupcom finančnej skupiny, respektíve významným podnikateľom na Slovensku alebo v Čechách?

Ak by sme ako referenčný rámec najbohatších podnikateľov použili rebríček časopisu FORBES, tak nie.

O vládnej strane Smer sa vyjadrujete ako o “kaviárových socialistoch zo SMER, s. r. o.”. Prečo? Myslíte si, že ostatné politické strany idú do volieb a následne do parlamentu s čistými úmyslami?

Samozrejme. Korupciu a klientelizmus zo srdca nenávidím a taký ako ja, sú v SaS všetci, ktorých poznám. Termín kaviároví socialisti som počul prvýkrát z úst Milana Kňažka a veľmi sa mi zapáčil. Dvoma slovami presne vystihol politiku strany SMER.

Aký je váš názor na mecenášov politických strán? Mali by politické strany financovať bohatí biznismeni?

Podľa mňa demokracia dobre funguje v krajinách, kde sú občania schopní rozlíšiť demagógiu a jej nositeľov od riešení skutočných problémov odborníkmi. V podmienkach, keď sa celá krajina stane rukojemníkom 30 % občanov, ktorí dajú hlas strane sľubujúcej po voľbách rožky zadarmo (obrazne povedané), by bola lepším zriadením meritokracia. Nie som však politológ, takže na hlbšiu analýzu toho, čo je v našich podmienkach správne, ale hlavne realizovateľné, si netrúfam.

Aké sú vaše odhady – ako bude vyzerať budúca koalícia, resp. podarí sa Smeru obhájiť si víťazstvo?

Víťaz volieb je podľa mňa jasný. Kľúčovým bude, po prvé, koľko percent hlasov sa podarí odčerpať nezvoliteľným stranám na úkor tých zvoliteľných, ktoré predstavujú hodnotovú opozíciu Smeru (za tie považujem jedine SaS a OĽaNO, ostatné opozičné strany spoluprácu s Robertom Ficom nevylúčili) a po druhé účasť nerozhodnutých ísť voliť. Výsledok SaS odhadujem na 7 %.

Peter Wachter vyštudoval Ekonomickú univerzitu v Bratislave. Pôsobil vo veľkých spoločnostiach ako koordinátor tendrov. Po krátkom pôsobení na Ministerstve  práce, sociálnych vecí a rodiny SR v rokoch 2010 – 2011 si založil vlastnú marketingovú agentúru. Zaujíma sa o moderné technológie a vo voľnom čase rád chodí do hôr. Po možnom zvolení by sa chcel venovať školstvu a vzdelávaniu, a boju proti korupcii.

- Reklama -