Šok a zúfalstvo. Naivky vítali imigrantov a teraz sa boja. Šéf protiimigračnej strany AfD nám opísal, čo sa práve deje v Nemecku. Došlo aj na českých „sraľov“

0
Petr Bystroň, predseda bavorskej krajinskej organizácie euroskeptickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) (Autor: Kubinska & Hofmann)

Už v októbri ste v reakcii na otázku o budúcnosti Nemecka odporučili knihu Thila Sarrazinu „Nemecko pácha samovraždu“. Ako situáciu vidíte dnes? Aká je atmosféra medzi ľuďmi?

Všetky predpovede Thila Sarrazinu a varovania našej strany sa napĺňajú. Dnes mi redaktor Süddeutsche Zeitung povedal, že sa dramaticky mení vnímanie situácie v redakciách. Rovnaká situácia nastala aj v prípade tých naiviek, ktoré v auguste tlieskali na staniciach. Dnes si tie dievčatá uvedomujú, že na rovnakej stanici mohli byť znásilnené presne tými chlapcami, ktorých pred pár mesiacmi tak srdečne vítali. Celá spoločnosť je v šoku. Hlavne pravdoláskari teraz nevedia, odkiaľ kam. Čo by asi tak mali hovoriť, keď jeden z tých násilníkov sa pred políciou bránil slovami: „Ku mne sa musíte správať s rešpektom, mňa pozvala do Nemecka kancelárka Merkelová.“

Vy ste od začiatku nástupu do pozície predsedu bavorskej krajinskej organizácie AfD požadovali odstúpenie kancelárky Angely Merkelovej. Myslíte si, že „po udalostiach v Kolíne“ zmení politický kurz? Bude to znamenať zlom v jej prístupe? Určité náznaky by tu boli…

Áno, to máte pravdu. Bol som skutočne jedným z prvých, kto konzekventne požadoval jej odstúpenie. Dnes už sa o jej odstúpení verejne diskutuje, píšu o tom dokonca už aj The New York Times. Ona vládla uplynulé mesiace splnomocneniami. To je neúnosný stav. To robil naposledy Adolf Hitler. Poslanci jej vlastnej strany podpisujú petície, aby sa opäť začali dodržiavať platné zákony. CSU zvažuje žalobu na ústavnom súde. Keby nebolo pred voľbami v troch spolkových krajinách, Merkelová by padla už dnes.

Aký silný je v Bavorsku odpor proti spôsobu migračnej politiky a trendu „otvorenej náruče“, ktorý nastavil Berlín?

V Bavorsku je ten odpor najsilnejší zo všetkých západných spolkových krajín, pretože táto krajina je tou imigrantskou katastrofou postihnutá najviac. Na prelome roka som navštívil pohraničníkov v Passau. Ukazovali mi štatistiky, z ktorých vyplýva, že len v tom ich úseku hraníc, ktorý je dlhý len cca 100 kilometrov, vniklo do Nemecka za uplynulé tri mesiace viac ako 300 000 migrantov. 70 percent z nich tvrdí, že nemajú žiadne dokumenty a že sú zo Sýrie. Veľká časť z nich končí v Bavorsku, starostovia tých postihnutých obcí sú z toho zúfalí, obyvateľstvo je strašne nahnevané.

Po tom, ako sa dostávajú na povrch ďalšie informácie o silvestrovských sexuálnych a násilných útokoch na nemecké ženy, situácia hustne. Nielenže sa potvrdilo, že súčasťou skupín útočníkov arabského a afrického pôvodu boli aj muži zo súčasnej migračnej vlny, ale ukázala sa aj snaha zabrániť publikácii týchto informácií nielen zo strany nemeckých úradov, ale aj niektorých médií. Nakoľko pomôžu takéto opatrenia upokojiť situáciu? Alebo sa to môže naopak všetko len zhoršiť a zradikalizovať, keď sa verejnosť skôr či neskôr o všetkom dozvie?

Cielené dezinformácie policajného vedenia v Kolíne a ututlávanie celého škandálu médiami v prvých dňoch po tých incidentoch boli iskrou, ktorá priviedla ten sud s pušným prachom k explózii. Musíte si predstaviť, že polícia vo svojej prvej oficiálnej správe tvrdila, že oslavy silvestrovskej noci prebehli mierumilovne a veselo. Keď už sa v Kolíne nedalo ututlať, k čomu tam na Silvestra došlo, tak kolínske denníky najskôr tvrdili, že násilníci určite neboli utečenci. Takže teraz sú ľudia nahnevaní nielen preto, že politika dopustila, aby uprostred nemeckých miest bandy cudzincov húfne znásilňovali dievčatá, ale ešte viac ich rozčuľuje, že sa im to na politický nátlak snažili štátne orgány zatajiť. To viete, nikto zo seba nenechá dobrovoľne robiť hlupáka.

Ako hodnotíte objektivitu nemeckých médií po stránke informovania o migračnej kríze?

Viete, kto bol zvolený novinárkou roka 2015? Spravodajkyňa verejnoprávnej televízie Anja Reschkeová. A za čo – napríklad nejakú objavnú investigatívnu reportáž? Ani náhodou. Za komentár, v ktorom ako vzorná zväzáčka hájila migračnú politiku Merkelovej. Porotu dokonca nadchlo, že pri tom akceptovala „shitstorm“ a vlnu pobúrenia veľkej časti divákov. Takže, čo chcete očakávať od novinárov v krajine, kde sa stanete novinárom roka za to, že hlásate v štátnej televízii vládnu propagandu, ktorú odmieta väčšina obyvateľstva?

Podľa Petra Robejšeka sme videli správanie agresorov v praxi. Iní zase hovoria, že to zbytočne nafukujeme. Ako to máme vnímať? Videli sme správanie zanedbateľného percenta kriminálne zmýšľajúcich alebo je namieste obava z väčšiny migrantov a ich údajnej neochoty asimilovať sa a viesť európsky spôsob života?

Aká časť migrantov je ochotná a schopná začleniť sa do nemeckej, respektíve európskej liberálnej spoločnosti, to, samozrejme, ukáže až čas. Aktuálne štatistiky však príliš veľké nádeje nebudia. 70 percent Afgancov prichádzajúcich do Nemecka je negramotných. Aj v prípade tých tak oslavovaných Sýrčanov je to stále 15 percent. A aj drvivá väčšina tých, ktorí vedia čítať a písať, nemá veľké predpoklady na úspešnú integráciu. Podľa štúdie OECD ovláda medzi Sýrčanmi 65 percent absolventov ôsmej triedy len základné matematické úkony a vie len s ťažkosťami čítať a písať. V porovnaní s Nemeckom sú na úrovni tretej triedy. A to ešte vôbec nehovoríme o ich ochote (či skôr neochote) sa vôbec integrovať.

Americký prestížny denník The New York Times priniesol komentár Rossa Douthata, ktorý varuje Európanov pred bezhlavým humanitarizmom. Podľa neho je súčasná migračná vlna nezvládnuteľná nie pre počet, ale preto, že väčšinou ide o mladých mužov… Čo si o tom myslíte?

Pohlavie predsa nie je adekvátny faktor. Keby tí chlapci boli všetci vysokoškolsky vzdelaní, vedeli plynule po nemecky a boli usilovní a ochotní sa integrovať, tak by sa to určite podarilo. Naopak, pri ich dnešnom stave neochoty a neschopnosti sa integrovať, by to mohli byť kľudne aj ženy a aj tak by sa neintegrovali.

Ten fakt, že sú to z drvivej väčšiny mladí muži, je výbušný až v spojení s tými ich ďalšími vlastnosťami, ako sa práve ukázalo v Kolíne, Hamburgu a iných mestách.

Uvedomte si, že ich tu už teraz máme viac ako milión – to je viac, než mali Bundeswehr a NVA vojakov v zbrani na vrchole studenej vojny!

Nakoľko sa podľa vás EÚ alebo jednotlivé štáty zaoberajú relevantnými bezpečnostnými analýzami z hľadiska možnej ďalšej hrozby terorizmu, organizovaného násilia napríklad práve voči ženám atď.?

Bezpečnostné zložky sa tým, samozrejme, zaoberajú veľmi intenzívne. Výsledky ich práce sú vo všeobecnosti veľmi dobré, hlavne v Nemecku. Problém je v tom, že politici na čele s Merkelovou ich varovania ignorujú. Tým vojakom a policajtom z toho sivejú vlasy, to mi verte.

Ale aj tu znamenal Kolín prelom. Informácie o násilníkoch dali médiám radoví policajti, ktorí už neuniesli to nekonečné pokrytectvo svojich politicky dosadených nadriadených, ktorí kvôli political correctness v správe zámerne klamali.

Únia sa nedávno dohodla, že zhruba do šiestich mesiacov by mohlo dôjsť ku kontrolovanej systematickej ochrane hraníc schengenského priestoru. Zvládne sa to? A prečo sa to vôbec nedá urobiť rýchlejšie? Prezident ČR Zeman, ale nielen on, varoval, že dovtedy príde ďalších minimálne pol milióna migrantov…

No, samozrejme, Zeman má úplnú pravdu. Denne prichádzajú – teraz, keď je zima – dva až tri tisícky migrantov! Niet pochýb, že keď sa oteplí, toto číslo sa strojnásobí.

To, že hranice sú otvorené, je zámer. Bavorsko už dvakrát ponúklo spolkovej vláde, že nechránené hraničné priechody obsadí svojou krajinskou políciou a bude ich strážiť. Ministerstvo vnútra to dvakrát odmietlo. To znamená, že Merkelová nechce strážiť hranice. Ona chce, aby do Európy nekontrolovateľne prúdili státisíce migrantov každý mesiac.

Tie výhovorky, že hranice sa nedajú uzavrieť a strážiť, sú predsa úplne trápna fraška. Pozrite sa na Maďarov: tí to zvládli za pár dní.

V Nemecku už došlo nielen k útokom zo strany prisťahovalcov, ale aj k opačnej situácii – došlo k napadnutiu Sýrčana a Pakistanca, na území bývalej NDR dochádza k útokom na ubytovne. Aká existuje hrozba „odplaty“? Dá sa tomu ešte vyhnúť?

Samozrejme. Stačí poslať všetkých migrantov zase späť, odkiaľ prišli.

Do akej miery hrozí, keď nie občianska vojna, tak vážne strety medzi imigrantmi a pôvodnými Európanmi?  

Ako dlho vydržíte, keď vám niekto bude znásilňovať dcéru alebo manželku a štát vás žiadnym spôsobom neochráni?

Ako sa v rámci Európskej únie javí vystupovanie Českej republiky? Slovensko, Poľsko a Maďarsko sú zrejme pripravené ísť až na hranicu zákonov, aby sa pred migračnou vlnou ochránili. Ovplyvní to spoluprácu v rámci V4, v ktorej je momentálne Česko najmiernejšie? Podľa niektorých analytikov sa česká vláda drží značne na uzde.

Myslíte na uzde ako sraľovia? No tak asi taký imidž má česká vláda vďaka svojmu lavírovaniu. Ľudia tu v Nemecku si nesmierne vážia pána prezidenta Klausa za jeho postoje, ktoré dlhodobo zastáva. V ostatnom čase žne rešpekt aj prezident Zeman, najnovšie za svoj novoročný príhovor. Ten koluje s nemeckými titulkami po sociálnych sieťach. Ale Klaus má tú výhodu, že rozpráva plynule po nemecky a je tu známejší. Na oboch prezidentov môžu byť Česi hrdí. O súčasnej českej vláde sa to však už povedať nedá.

autor: Daniela Černá

- Reklama -