Hollande si uctil pamiatku muža, ktorý mu ukázal vrcholnú politiku. Pozrite sa, o kom je reč

    0
    Francúzsky prezident Francois Hollande (Autor: SITA)

    Na hrob jedného z najobľúbenejších francúzskych prezidentov v Jarnacu na juhozápade krajiny položil veniec v prítomnosti Mazarine Pingeotovej, dlho utajovanej Mitterrandovej dcéry, a Gilberta Mitterranda, jedného z dvoch synov bývalej hlavy štátu, uviedla agentúra Belga. 

    Hollande bol vo svojej mladosti spolupracovníkom Mitterranda. V Elyzejskom paláci mal funkciu osobitného poradcu pre ekonomiku. Podľa agentúry Belga jediní dvaja ľavicoví prezidenti zvolení vo voľbách zavedených v roku 1958 zdieľali spoločný politický sen. Mitterand sa snažil “zmeniť život” a Hollande v duchu jeho hesla chcel “znovu oživiť francúzsky sen”. 

    Obaja však počas výkonu prezidentskej funkcie narazili na ekonomickú realitu. Mitterrand, ktorý vládol Francúzsku po dve volebné obdobia (1981-1995), zostáva symbolom oživenia francúzskeho socializmu a jednoty ľavice. Podľa prieskumov verejnej mienky šesť z desiatich Francúzov stále tvrdí, že to bol dobrý prezident. Mitterrand sa zasadzoval za spoločnú Európu a silné Francúzsko. Zomrel 8. januára 1996 vo veku 79 rokov na následky rakoviny, ktorú pred verejnosťou dlho tajil.

    - Reklama -