Krym od novembra nemá dosť elektriny. Potrvá mesiace, kým dajú Rusi veci do poriadku

    0
    Odparkované trolejbusy počas výpadku prúdu v krymskom Simferopole (Autor: SITA)
    Na Krym z Ukrajiny neprúdi žiaden tovar a od 22. novembra minulého roka, keď neznámi páchatelia zničili vysokonapäťové elektrické vedenie, ktoré spájalo polostrov so zvyškom krajiny, už ani energia. Podľa predstaviteľov samozvanej Krymskej samosprávy, ktorá sa zodpovedá Kremľu, potrvá rozsiahly výpadok elektriny najmenej do mája. 

    Energetický most 

    Rusko však nezostalo stáť bokom a snaží sa Krymu pomôcť. Vlani v decembri postavili z pevninského Ruska na anektovaný polostrov takzvaný energetický most, teda provizórne elektrické vedenie, ale ani to nezaplátalo výpadok, ktorý spôsobilo prestrihnutie elektrického vedenia z Ukrajiny. Obyvateľom Krymu napriek ruskej pomoci stále chýba približne 30 % elektrickej energie, ktorú potrebujú na bežný život. 
     
    Po dokončení druhej fázy energetického mosta, ktoré má prísť podľa krymských úradov v máji, by mal byť Krym dostatočne zásobený elektrinou aj bez dodávok z Ukrajiny. To však nevráti obrovské straty, ktoré utrpel priemysel na strategicky významnom polostrove. Podniky na Kryme prišli v dôsledku rozsiahleho výpadku energie, spôsobeného prerušením dodávok z Ukrajiny, za necelé dva mesiace približne o 12 miliónov dolárov.  
     
    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU
     
    - Reklama -