Smrť Antona Srholca zasiahla aj prezidenta Kisku. Napísal naozaj dojemný odkaz

    0
    Prezident SR Andrej Kiska (Autor: sita)

    “Srholec bol človek večne usmiaty a plný optimizmu a to napriek všetkému príkoriu, ktorým v živote prešiel. Vždy, keď ma objal, cítil som silný stisk skutočného, obdivuhodného človeka,” uviedol ďalej Kiska. Kňaz Anton Srholec zomrel dnes ráno.

    “Otec Srholec nám zanechal svoju víziu nášho Slovenska. Vždy chcel, aby naša krajina bola skutočným domovom pre ľudí. Nie domom, z ktorého utekajú ľudia. Ale domovom, kde je teplo, otvorené náručie, ochota odpúšťať a poprosiť o prepáčenie. Česť a úcta Vašej pamiatke, otec Srholec. Ďakujeme, že ste naše Slovensko spravili lepším a krajším,” píše

    Rímskokatolícky kňaz, salezián a charitatívny pracovník Anton Srholec sa narodil 12. júna 1929 v Skalici. Pre rozhodnutie študovať teológiu, čo nebolo možné vo vtedajšom Československu, sa rozhodol v roku 1951 emigrovať, nepodarilo sa mu však prekročiť hranice a bol odsúdený na 12 rokov väzenia. Vo väzení bol 10 rokov, prevažnú časť z toho strávil v uránových baniach v Jáchymove. Po amnestii v roku 1960 pracoval na stavbách, aj v Ostravských železiarňach. Vo väzení aj ako robotník Anton Srholec súkromne študoval teológiu a jazyky. V rokoch 1969 až 1970 mohol absolvovať dva semestre na pápežskej univerzite v Turíne a v Ríme ho v máji 1970 vysvätili za kňaza. Po návrate na Slovensko nemohol Anton Srholec vykonávať kňazské povolanie a v bratislavskom Blumentáli bol najprv kostolníkom a neskôr kazateľom. Z Bratislavy bol však poslaný na menšie farnosti, do Perneku, do Veľkého Zálužia a do Záhorskej Vsi a v roku 1985 mu za organizovanie slávností na Velehrade odňali štátny súhlas. Opäť pracoval ako robotník a v roku 1989 odišiel na dôchodok.

    Nasledujúce roky pôsobil Anton Srholec v Helsinskom výbore na ochranu ľudských práv na Slovensku, bol predsedom Konfederácie politických väzňov Slovenska (KPVS) a začal sa venovať bezdomovcom. V roku 1992 založil v Podunajských Biskupiciach resocializačné zariadenie pre bezdomovcov Resoty, ktoré poskytuje strechu nad hlavou desiatkam ľudí. Anton Srholec sa aktívne zapájal do verejného života, venoval sa prednáškovej činnosti a tiež publicistike. Bol autorom niekoľkých publikácií, napr. Experiment lásky, Každodenné zamyslenia, Svetlo z hlbín jáchymovských lágrov, Ako čerstvý chlieb a Sviatočné pozdravy. Bol držiteľom mnohých domácich a zahraničných ocenení, v roku 2003 Antonovi Srholcovi prezident republiky udelil Rad Ľ. Štúra II. triedy.

    - Reklama -