Španielsko: Šéf strany Ciudadanos vyzval na dohodu so socialistami a ľudovcami

    0
    Líder španielskych liberálov Albert Rivera (Autor: SITA)

    “Navrhujeme pakt medzi PP a PSOE, aby nikto nevyužil slabosť, neistotu a nestabilitu na rozbitie tejto krajiny,” vyhlásil Rivera na konferencii v Madride. Citovala ho agentúra Reuters.

    Úradujúci španielsky premiér a predseda PP Mariano Rajoy sa dnes stretol s lídrom socialistov Pedrom Sánchezom v úvode náročného procesu vytvorenia novej koaličnej alebo menšinovej vlády po nedeľňajších voľbách. PP získala vo voľbách najviac hlasov, prišla však o parlamentnú väčšinu. Straty zaznamenala aj PSOE, keď sa do dolnej komory parlamentu po prvý raz dostali silní “nováčikovia” – radikálna ľavicová strana Podemos (Môžeme) a Ciudadanos.

    V Španielsku nikdy nevládla “veľká koalícia” socialistov a ľudovcov, a analytici predpovedajú týždne či mesiace neistoty, pokým dôjde k vytvoreniu vlády pod vedením PP alebo PSOE – alebo novým voľbám na jar, ak jedna ani druhá z tradičných veľkých strán neuspeje. Sánchez v nedeľu vyhlásil, že na snahu vytvoriť vládu má ako prvá právo Ľudová strana, lebo dostala najviac hlasov. Hovorca socialistov však povedal, že ich poslanci sa pri vyslovovaní dôvery vláde v parlamente nezdržia hlasovania. Keby sa zdržali, umožnilo by to nástup Rajoyovej menšinovej vlády, lebo Ciudadanos už oznámili, že sa zdržia hlasovania.
    Pri prvom hlasovaní v parlamente musí kandidát dostať vyše 50 percent z 350 hlasov poslancov, aby mohol vytvoriť vládu. Ak neuspeje, v druhom kole o 48 hodín neskôr musí získať viac hlasov za než proti, čo dáva stranám priestor na zdržanie sa hlasovania výmenou za ústupky, dodáva agentúra AP.

    - Reklama -