Volebné počty na nemecký spôsob. Študenti zmanipulovali výsledky volieb

    0
    Volebná miestnosť. (Autor: SITA)

    „Správny súd v Brémach, slobodnom hanzovnom meste s postavením nemeckej spolkovej krajiny, zistil v tomto roku (10. máj) masívnu manipuláciu pri voľbách do tamojšieho parlamentu. Príčinou je zlé sčítanie hlasov, na ktorom sa podieľali ako dobrovoľní pomocníci žiaci brémskych škôl. Výsledky volieb sa podľa súdu musia korigovať. Strana Alternatíva pre Nemecko (AFD) získa o jedno poslanecké kreslo navyše, zatiaľ čo sociálni demokrati (SPD) o jedno prídu, ” informoval portál Echo24.cz.

    Povesť volebného úradu v Brémach poškodzuje aj fakt, že často sčíta pomalšie ako iné úrady v Nemecku a navyše nezverejňuje priebežné výsledky hlasovania. Nakoniec sa podľa súdu ukázalo, že tunajšie voľby naozaj boli zmanipulované, a to predovšetkým dobrovoľníkmi vo veku 16-18 rokov. Len jeden zo sčítavajúcich dobrovoľníkov bol starší. Niektoré hlasy pre doteraz vládnucu červeno-zelenú koalíciu si vraj študenti jednoducho vymysleli. Údajne ich nebolo možné vyhľadať. Nemeckí komentátori v tejto súvislosti bijú na poplach. Demokracia vraj v Brémach utrpela vážnu ranu.

    Magistrát v Brémach nasadenie študentov obhajuje. Pripomína, že volebné právo tu majú už osoby staršie ako 16 rokov a z tohto titulu mohli pôsobiť aj v úlohách predsedov komisií. Študenti si vraj ale často počínali ako v škôlke. Veľakrát vraj netušili, aké hlasovacie lístky bolo potrebné označiť za platné, aké za neplatné a niektoré si skutočne vymysleli. Zo vzduchu si tak vyčarovali napr. 45 hlasov pre tamojších Pirátov.

    - Reklama -