Vyšehradská štvorka sa jednoznačne vyjadrila o utečencoch. A nielen to

    0
    Vlajky krajín V4 (Autor: ČT)

    Česko, Slovensko, Poľsko a Maďarsko zopakovali, že vo veci utečeneckej krízy treba v prvom rade chrániť vonkajšie hranice EÚ. Kým k tomu nedôjde, všetky ďalšie akcie strácajú zmysel.

    „Krajiny Vyšehradskej štvorky preto podporujú významný impulz, ktorý v tomto ohľade poskytujú závery Európskej rady. Pripájame sa k tým, ktorí očakávajú, že sa okamžite zriadia a plne sprevádzkujú všetky plánované hotspoty v členských štátoch v prednej línii. Len tak sa dá zabezpečiť náležitá registrácia a odobratie odtlačkov prstov všetkých prichádzajúcich migrantov. Ak má byť tento systém z hľadiska reakcie na aktuálnu výzvu funkčný, musia hotspoty disponovať aj detenčnou kapacitou. V tejto súvislosti znova opakujeme, že o všetkých ďalších akciách sa dá diskutovať až potom, keď Európska únia obnoví kontroly na vonkajších hraniciach, zastaví príliv nelegálnych migrantov a dôkladne vyhodnotí doposiaľ prijaté opatrenia,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení premiérov V4.

    Predsedovia vlád sú zároveň naklonení výmene informácií v rámci EÚ, aby sa dalo predchádzať teoreticky hroziacim teroristickým útokom. S tým súvisí aj transparentná kontrola držania strelných zbraní v EÚ, ale to všetko až po dôkladnej diskusii expertov. Okrem toho by sa EÚ mala obšírnejšie venovať aj energetickej politike a zladiť ju so zahraničnými záujmami EÚ.

    Premiérov navyše navštívil najmocnejší muž Veľkej Británie, predseda vlády David Cameron, ktorý kolegom predstavil britskú víziu o reformách EÚ. Stredoeurópski politici konštatujú, že prijmú akúkoľvek reformu, ktorá posunie celé spoločenstvo dopredu. V žiadnom prípade však vraj nepristúpia na obmedzovanie voľného pohybu osôb. Ide o jeden zo základných pilierov EÚ, ktorý krajiny strednej Európy odmietajú zbúrať.

    - Reklama -