VIDEO Klasická šichta protiteroristického komanda Lovci Talibanu? Málo spánku, plíženie sa nočnými uličkami Karáči, výstrely a podozriví „zakrtkovaní“ vo svojom brlohu

    0
    Razia v pakistanskom meste Karáči. (Autor: youtube)

    Reportér Moheen Azhar sa s tým „nebabral“ a  rozhodol sa vhupnúť rovno do prvej frontovej línie boja proti radikálom. Na tri týždne si vyskúšal, aké to je byť členom policajného komanda prezývaného aj Lovci Talibanu (Taliban hunters).

    Pakistan je už dlhšie zmietaný teroristickými výpadmi a útokmi. Veľa militantov tiahne do veľkých miest ,ako je aj Karáči. Práve ono je najväčším mestom krajiny a dva roky sa v ňom už pohybujú členovia teroristických buniek.

    „Mám náladu zajať podozrivých živých,“ hovorí senior inšpektor Ijaz, člen policajného komanda, na „predzásahovom“ brífingu tesne po tom, ako sa novinárovi Azharovi o jednej ráno rozozvučal telefón. Čaká ich nočná anti-talibanská razia, informoval ho v telefonáte.

    Azhar ďalej vysvetľuje, že v tom čase Ijaza pozoroval už dva týždne. Mal len okolo tridsiatky, no vačky pod očami prezradili, že  za tie roky v službe už čo-to prežil. V ten večer sa chystali posvietiť na bunku operujúcu v pochybnej štvrti, podozrivej z plánovania únosu.

    Drsné časy v Karáči

    Reportér opisuje svoju cestu v kolóne policajných áut, a to ako prekročili hranice mestskej časti Ittehad a ocitli sa na území, ktoré bolo tabu aj pre domácich obyvateľov. Po tom ako vystúpili z auta, zamierili k domu, v ktorom sa mali údajne skrývať podozriví. „Za nami svietilo centrálne Karáči. Bolo počuť iba naše kroky, šepkanie a štekot psa v diaľke. Inšpektor Ijaz dal svojmu tímu znamenie, no predtým ako vnikli do domu, ozvali sa výstrely,“ komentuje raziu, ktorej súčasťou sa stal aj Azhar.

    Po krátkej prestrelke Ijazov tím zajal dvoch podozrivých. „Dostať sa dovnútra tejto oblasti je ľahké, ťažké je dostať sa von,“ hovorí inšpektor.

    Reportér taktiež opisuje pocity, keď sa zúčastnil  na pohrebe  inšpektora Mohammeda Iqbala, ktorému sa stal záver jeho 14-hodinovej šichty na policajnej stanici osudný. Stal sa tak 164. obeťou z  príslušníkov policajného zboru, ktorí položili svoj život počas 12 mesiacov.

    Nočné Karáči vie byť naozaj drsným miestom. Zdroj: youtube.com

    Azhar v reportáži ozrejmuje okolnosti masakru, ktorý sa stal v mestečku Peshawar. Taliban udrel na miestnu školu. O život prišlo 152 ľudí, z čoho bolo 133 detí. Treba poznamenať, že zo strany teroristov nešlo o nič iné ako o pomstu. Masakru totiž predchádzala vojenská akcia nazvaná Ostrý úder, ktorá skoncovala s talibanskou pevnosťou na území Waziristanu.

    Novinár podčiarkol fakt, že keď dopisoval reportáž,  podozrivých,  ktorých zajala Ijazova jednotka Lovci Talibanu, čaká práve súd.

    - Reklama -