Kde napokon skončia irackí utečenci, ktorí sa majú integrovať na Slovensku? Dobrovoľníctvo je stále v hre

    0
    Irackí kresťania sa učia po slovensky (Autor: Reprofoto, TV Lux)

    Hoci premiér Fico tvrdí, že k rozmiestňovaniu irackých utečencov do dedín nedôjde, minister vnútra Robert Kaliňák to úplne nezavrhuje. Predpokladá, že o ubytovanie utečencov sa postarajú dobrovoľníci, informuje denník SME. 

    Ponuka prevyšuje dopyt

    Michaela Paulenová z rezortu vnútra povedala, že o integráciu majú záujem a utečenci sa dostanú do rodín v tých mestách a obciach, ktoré budú ochotné ich prijať. Aj Peter Brenkus z organizácie Pokoj a dobro potvrdil, že nič sa nekončí. Práve táto organizácia má ubytovanie asýrskych kresťanov z Iraku zastrešovať.

    V dedinách mali prebiehať aj diskusie s občanmi, týkajúce sa utečeneckej problematiky. Organizovať ich chcela napríklad Liga za ľudské práva. Iniciatíva Kto pomôže má v okolí Nitry dvoch dobrovoľníkov, ktorí sú ochotní poskytnúť ubytovanie. Koordinátorka iniciatívy Michaela Pobudová potvrdila, že svoje rozhodnutie si aj napriek postupu vlády nerozmysleli. Dobrovoľníci sa dokonca rozhodli, že sa osobne zapoja do toho, aby sa verejná mienka na tému utečencov zmenila.

    „Spoločne sme sa rozprávali o tom, ako by sme mohli v obciach zorganizovať prednášky, ktoré by mohli aj ich spoluobčanom priblížiť situáciu utečencov vo svete, a vysvetliť, že utečenec nie je hrozba, čo všetko má za sebou, kým sa dostal na Slovensko a z akého prostredia prichádza,“ povedala Pobudová.

    V prípade tých irackých, ktorí sú už v Humennom, prebiehala príprava na presun dva a pol mesiaca. V tábore sú spokojní, podľa Paulenovej sa tešia aj z maličkostí. Hoci sa najprv hovorilo o tom, že majú byť neskôr porozdeľovaní v okolí Nitry, ozvali sa starostovia a občania, ktorí boli proti ich ubytovaniu. Premiér potom vyhlásil, že tam nakoniec nepôjdu.

    Proces integrácie trvá šesť mesiacov až dva roky, teraz sú asýrski kresťania v zdravotnej karanténe. Ministerstvo tvrdí, že má dostatok vlastných kapacít na ich integráciu. „Navyše, aj ponuka od dobrovoľníkov prevyšuje dopyt v prípade tohto projektu,“ ubezpečila Paulenová.

    - Reklama -