Čo Mečiar začal, Smer doviedol do dokonalosti. Korupcia a klientelizmus ako hlavné pracovné metódy, kritizuje poslankyňa

    0
    Erika Jurinová (Autor: SITA)

    Poslankyňu Eriku Jurinovú rozhorčuje okrem káuz, ktoré ma za ušami jednofarebná vláda Roberta Fica, aj to, že vládna strana si dosadzuje svojich ľudí na tie najrôznejšie pozície. „Lojalita k vládnej strane je dnes najdôležitejšiu podmienkou na osobný postup,“ píše vo svojom blogu a na mysli má napríklad funkciu komisárky pre deti, ktorú získala smerácka poslankyňa v dôchodkovom veku Viera Tomanová.

    Malé i veľké kšefty

    Vráťme sa však späť aj k spomínaným kauzám, ktorých bolo podľa Jurinovej do dnešného dňa zmapovaných 120. Takými boli napríklad škandál okolo predraženého CT prístroja v piešťanskej nemonici, ktorý stál Zuzanu Zvolenskú miesto ministerky zdravotníctva, či Pavla Pašku funkciu predsedu parlamentu. Väzy sa trochu lámali aj po tom, keď sa prevalilo, že už bývalý šéf Všeobecnej zdravotnej  poisťovne Marcel Forai podpisoval miliónové zmluvy so svojou tetou.
    No Jurinová nemohla opomenúť ani alobalovú kauzu, tieň, ktorého sa Smer asi tak skoro nebaví. Bolo to kvôli videu, na ktorom hovorila exmanželka bývalého smeráka Vladimíra Jánoša o tom, ako nosil domov peniaze z Hornonitrianskych baní, balil ich do alobalu a mal posúvať ďalej Smeru.

    „Smer má na konte aj kopu ďalších menších, ale i veľkých kšeftov, ktoré nedovolia ani len pomyslieť na to, že je to strana čistá a myslí na svojich občanov,“ upozorňuje poslankyňa.

    Politička sa však zastavila aj pri jednej obrovskej kauze, v dôsledku ktorej sa poslanci nedávno stretli v parlamente pri pokuse odvolať ministra životného prostredia Petra Žigu. Tou bola kauza kompa na Dunaji. Prevádzkovateľom kompy sa totiž stala firma Ponton City, s ktorou podpísal zmluvu štátny podnik Vodohospodárska výstavba. Zmluva je podpísaná na 15 rokov, preprava je dohodnutá na 35-krát denne a cena stanovená na 51 miliónov eur. Tá sa však môže zvýšiť v závislosti od nákladov a ceny pohonných látok. Navyše, zaujímavé je aj to, že firma mala kompu zhotovenú podľa požadovaných parametrov skôr, ako boli tieto parametre vyhlásené.

    Nikdy sa nekončiaci príbeh

    „Robert Fico má plné ústa toho, že privatizácia štátneho majetku je zlodejina, no pritom sám dáva takýto majetok do rúk vybranej spriaznenej súkromnej firmy a to dokonca pre štát výrazne nevýhodne,“ kritizuje Jurinová, ktorá pripomína aj to, že firma Ponton City má korene v garáži, presne tej iste ako firma Interblue, tak dobre známa z emisnej kauzy. Podľa poslankyne ide o nikdy sa nekončiaci príbeh a zarážajúce je aj to, že v kauze figurujú aj právničky blízke ministrovi obrany Martinovi Glváčovi. „Jedna z nich je regionálnou funkcionárkou Smeru  a je v dozornej rade firmy s riaditeľom kancelárie ministra Petra Žigu a členom dozornej rady Vodohospodárskej výstavby,“ dodáva s tým, že je to až priveľa náhod.

    Aby toho nebolo málo, rozohraná je podľa nej aj ďalšia kauza, a tá bude súvisieť s regiónom Oravy.  Ide o skládku v Istebnom, na ktorú Jurinová už upozorňovala. „Skládka v Istebnom si zaslúži riešenie, ktoré projektovo spĺňa parametre medzinárodne uznávaných pravidiel a našich zákonov, a nedá len na plytké sľuby firmy, ktorá reálne v regióne nepoberá veľkú dôveru, pokiaľ ide o dodržiavanie svojich záväzkov ku prostrediu,“ kritizuje s tým, že nepôjde o žiadne „šušne“, ale o o 20 miliónov eur.

     

    - Reklama -