Rusko: O Asadovom osude by mali rozhodnúť Sýrčania

    0
    Sýrsky prezident Bašár Asad a ruský prezident Vladimír Putin (Autor: SITA)

    Tieto rokovania mali za cieľ dospieť k jednotnému postoju na prípadných rokovaniach s režimom v Damasku. V záverečnom vyhlásení účastníci deklarovali, že Asad by sa mal vzdať moci na začiatku prechodného obdobia. Podľa agentúry Reuters účastníci rokovaní podporili ,,demokratický mechanizmus prostredníctvom pluralitného režimu reprezentujúceho všetky sektory sýrskeho ľudu vrátane žien”. Zároveň sa zaviazali zachovať sýrske štátne inštitúcie a reštrukturalizovať armádu a bezpečnostné služby.

    Opozícia sa dohodla aj na vytvorení orgánu, ktorý bude zahŕňať politické a ozbrojené frakcie a povedie prípravy na prípadné mierové rokovania s Damaskom.
    Peskov dnes v rozhovore s novinármi zdôraznil, že ,,o Asadovom osude by mali diskutovať samotní Sýrčania, nie Rusko”. Uviedol, že teraz je potrebné sústrediť sa na vypracovanie zoznamu tých, koho treba považovať za teroristické organizácie a koho označiť za umiernenú opozíciu, ktorá by mala a mohla byť súčasťou politického riešenia krízy v Sýrii. Priznal, že nezhody medzi niektorými krajinami pretrvávajú, ale súčasne uviedol, že ich pozície sa zbližujú.


     

    - Reklama -