Špeciálne tímy majú riešiť revolty v Rusku. Putin sa vraj bojí poklesu popularity pre zhoršujúcu sa sa životnú úroveň

    0
    Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin (Autor: SITA)

    Preferencie prezidenta sú v Rusku stále vysoké, najmä vďaka minuloročnej anexii Krymu, bojovým operáciám ruského letectva v Sýrii a utuženia národnej jednoty tvárou v tvár sankciám Západu. Ekonomická situácia je ale čím ďalej horšia a životná úroveň klesá rovnako ako reálne príjmy obyvateľstva, pripomína Bloomberg.

    Putin spolieha na tradičnú ruskú trpezlivosť

    Putin sa podľa zdrojov americkej agentúry spolieha predovšetkým na tradičnú trpezlivosť Rusov. Aby ale predišiel problémom, nechal vytvoriť špeciálne tímy, ktorých hlavnou súčasťou sú pracovníci FSO. V problémových a krízou najviac postihnutých regiónoch skúmajú situáciu, a ak nájdu možné ohniská odporu, snažia sa nájsť riešenie. Do oblasti začnú prúdiť dotácie a štát podporuje tvorbu nových pracovných miest.

    Väčšina Rusov pociťuje nedostatok peňazí pri nákupe základných potravín

    Podľa odhadov expertov sa počet potenciálnych ohnísk protivládneho odporu v Rusku v porovnaní s koncom 90. rokov zvýšil o tretinu. Úrady napríklad očividne podcenili odpor vodičov diaľkovej nákladnej dopravy, ktorí masovo protestujú proti zavedeniu mýta. Problémová situácia je aj v automobilke AvtoVAZ postihnutej prepúšťaním. Podobné problémy môžu vyvolať vlnu masových demonštrácií.

    Podľa odhadov ruskej Vysokej hospodárskej školy sa tento rok počet Rusov žijúcich pod hranicou biedy v porovnaní s vlaňajškom zvýšil o tri milióny ľudí. Počet príslušníkov strednej triedy sa zároveň o šesť miliónov znížil. Finančné ťažkosti pri nakupovaní základných potravín podľa prieskumov pociťuje 54 percent Rusov.

    - Reklama -