Zarábame ako opatrovateľky, sťažujú sa učitelia. Podľa toho sa včera aj správali. Porušenie pracovnej disciplíny, vyhráža sa ministerstvo. Odveta ostrý štrajk?

    0
    Protest učiteľov (Autor: SITA)

    Po nedávnej akcii s názvom Deň zdravia – Učiteľská kvapka krvi sa učitelia rozhodli protestovať pod názvom Babysitting day. Názov nie je náhodný – súvisí s tým, že podľa učiteľov štát poskytuje na vzdelávanie a výchovu dieťaťa tak málo peňazí, že pokryjú iba výdavky na jeho stráženie. Tentoraz sa do protestu zapojil takmer dvojnásobný počet škôl v porovnaní s tým novembrovým, informuje denník SME.

    Mali by byť ostrejší

    Riaditeľka bratislavskej základnej školy na Karloveskej ulici Eva Horníková povedala, že protest bol len mierny, o deti sa postarali, no zároveň dali najavo svoju nespokojnosť. „Potrebovali sme sa zjednotiť a teraz cítime silu učiteľov,“ uviedla s tým, že na politikov je to stále málo a mali by ukázať aj niečo ostrejšie. Hoci by riadny štrajk podporila, obáva sa strachu zo strany učiteľov, pretože sa boja, že by mohli prísť aj o ten príjem, ktorý teraz majú.

    Niečo o  tom môže nasvedčovať aj reakcia ministerstva. Hoci sa učiteľky o deti postarali, rezort kritizuje, že nevykonávali počas dňa svoju pracovnú náplň  a hovorí o možnom porušení disciplíny. „Má vykonávať činnosti podľa dohodnutého druhu práce v pracovnej zmluve a ostatné činnosti súvisiace s jeho priamou výchovno-vzdelávacou činnosťou ustanovené v pracovnom poriadku. Varovanie detí nie je náplňou práce učiteľa,“ povedala hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Podľa rezortu tak niektorí učitelia mohli porušiť pracovnú disciplínu a porušenie musí riešiť zamestnávateľ, čiže riaditeľ, zriaďovateľ, obce, mestá či kraje.

    Učitelia, ktorých protest podporili riaditelia, sa však báť nemusia, riaditelia ich stíhať nebudú. Ministerstvo sa ohradilo aj proti tvrdeniam o učiteľskom plate, podľa neho určite nezarábajú toľko ako opatrovateľky. Do úvahy totiž podľa rezortu treba brať aj pracovný čas. Ich výpočty hovoria, že treba prihliadať na 37,5-hodinový pracovný týždeň. „Ak by sme vydelili len najnižší priemerný plat priemerným mesačným pracovným časom 163 hodín, dostaneme hodinovú mzdu 5,77 eura. Rozhodne to teda nie je suma 3,90 eura, ako uvádzajú niektoré médiá,“ dodala Dupaľová Ksenzsighová.

    - Reklama -