Nemecko: Počet žiadateľov o azyl v tomto roku už presiahol milión

    0
    Utečenci po príchode do Nemecka (Autor: SITA)

    Müllerová podľa agentúry DPA uviedla, že milión žiadateľov o azyl dnes zaznamenali v systéme EASY, na základe ktorého sú migranti ďalej rozdeľovaní do jednotlivých spolkových krajín. Len v novembri zaregistrovali v Nemecku 200-tisíc žiadateľov o azyl, doplnila Müllerová.
    Tento údaj tak výrazne prekonal dávnejší odhad nemeckého ministra vnútra Thomasa de Maiziera, ktorý ešte v auguste uviedol, že do konca roka 2015 požiada o azyl približne 800-tisíc migrantov.

    Spomedzi členských krajín Európskej únie je práve Nemecko krajinou, ktorá dosiaľ prijala najvyšší počet žiadateľov o azyl.
    Tamojší odborníci sa sporia o presnosť systému EASY, ktorý podľa nich nemusí odzrkadľovať skutočný počet utečencov v krajine. Niektorí tvrdia, že ich počet je omnoho vyšší. Ako argument uvádzajú preťaženosť príslušných úradov, ktorým môže trvať celé týždne, kým azylanta zaregistrujú.
    Iní zase tvrdia, že skutočný počet žiadateľov o azyl je nižší, ako vyplýva z údajov počítačového systému, keďže mnohí azylanti sa v ňom zaregistrovali aj viac ako len jeden raz.

    Popri zverejnení dnešných údajov Müllerová zároveň vyzvala nemeckú vládu, aby obmedzila počet migrantov, ktorých sa rozhodne prijať, keďže Nemecko nemôže ďalej čeliť takémuto návalu.

    - Reklama -