Väčšina utečencov má stredoškolské vzdelanie. Ste prekvapení? Čítajte ďalej a možno budete v šoku

    0
    Utečenci na gréckom pobreží (Autor: SITA)

    Prieskum, na ktorý sa odvoláva aj portál Českénoviny, robil UNHCR na vzorke 1 245 sýrskych utečencov, ktorí od začiatku roka prišli do Grécka. Až 80 % z nich sa údajne dostalo na Európsku pevninu na prvý pokus. Nejde pritom o žiadnych nevzdelancov. Prieskum ukázal, že 86 % z nich má stredoškolské alebo aj vysokoškolské vzdelanie. Asi štvrtina z nich má v Sýrii nezvestných príbuzných.

    Podľa UNHCR ide o najrozsiahlejšiu anketu o vzdelaní medzi utečencami od začiatku krízy.  Cieľom bolo zistiť, čo sú Sýrčania prichádzajúci do Európy a prečo sem vôbec utekajú. Výsledky prieskumu by mali pomôcť vládam a medzinárodným organizáciám pri poskytovaní konkrétnej pomoci pre utečencov.

    Utekajú z veľkých miest

    Zaujímavé je, že nadpolovičná väčšina Sýrčanov, ktorí tento rok pricestovali do Európy, pochádza z oblasti hlavného mesta Damasku alebo Halabu, ktorý je najväčším mestom Sýrie. Podľa údajov UNHCR prišlo do Európy od apríla do septembra tohto roka viac ako štvrť milióna utečencov zo Sýrie. Úrad vysokého komisára pre OSN chce do konca roka urobiť ešte dva podobné prieskumy, aby dokázal poskytnúť vládam lepší obraz o tom, kto prichádza do ich krajín.

    - Reklama -