Spisovateľ: Politici, rešpektujte hlas ľudu. Keď odmietame prijať nepriateľa, ktorého budeme musieť živiť, nie je to xenofóbia

    0
    Prezidentka Kolinda Grabar-Kitarovičová z Chorvátska, Miloš Zeman z Česka, Jánoš Áder z Maďarska, Andrej Kiska a Andrzej Duda z Poľska (Autor: SITA)

    Čím skôr vraj elity toto pravidlo rešpektovania ľudu pochopia, tým menšie škody nastanú. „Tak to v dejinách chodí vždy,“ uviedol s tým, že aj preto vzniklo v histórii husitské hnutie. A aj to malo podľa historika svojich disidentov. Tí podľa neho majstrovsky kamuflovali, že prijali správnu vieru, ale stále si medzi sebou udržiavali kacírske predstavy.

    V histórii sa podľa neho všetko opakuje. „České krajiny neboli nikdy xenofóbne a vždy podávali pomocnú ruku tým, ktorí to potrebovali,“ povedal. Vždy to však vraj malo hranicu – všetci, či už to boli v 13. storočí nemeckí kolonisti alebo neskôr kacíri či novokrstenci, sa vždy zaväzovali ctiť českého panovníka a rešpektovať české zákony.

    „A ak nechcete prijať niekoho, kto sa správa nepriateľsky, komu nerozumiete, koho by ste museli živiť, tak to predsa nie je xenofóbia,“ podotkol na záver Vondruška.

    Celý rozhovor si môžete prečítať TU.

    - Reklama -