Nemecko a Francúzsko žiadajú Európsku komisiu o systematické kontroly na hraniciach Schengenu

    0
    Európska komisia (Autor: Igor Kiss)

    V spoločnom liste ministrov vnútra oboch krajín, Thomasa de Maiziera a Bernarda Cazeneuva, ktorého text má k dispozícii tlačová agentúra DPA, sa hovorí aj o nutnosti “cielenej reformy schengenského hraničného kódexu”, upravujúceho tak kontrolu vonkajších hraníc Európskej únie aj rezignáciu na kontroly na národnej úrovni.

    Šéfovia rezortov vnútra spolkovej republiky a krajiny galského kohúta v liste adresovanom eurokomisárovi pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo Dimitrisovi Avramopulosovi požadujú aj výrazné posilnenie agentúry Frontex vrátane možnosti, aby sa pri vážnych nedostatkoch kontrol na vonkajších hraniciach mohla rýchlo zapojiť. Vo výnimočných situáciách by Frontex mal mať možnosť iniciovať vo vlastnej kompetencii aj nasadenie špeciálnych tímov, a to aj bez požiadania daného členského štátu. Úradníci Frontexu by mali mať prístup k databázam Únie i jednotlivých krajín.

    Európska komisia chce 15. decembra predložiť návrh zákona o Frontexe.
    V Bruseli sa podľa informácií nedeľníka Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung skúmajú viaceré modely v súlade s nemecko-francúzskou iniciatívou.

    - Reklama -