Líder švajčiarskej pravice presadzuje jednostranné obmedzenie imigrácie z Európskej únie

    0

    “Jednostranná implementácia je najlepším riešením,” vyjadril sa Blocher, ktorý je podpredsedom SVP, na margo navrhovaných jednostranných opatrení proti prisťahovalectvu. Švajčiarska spolková vláda v piatok pohrozila ich zavedením v prípade, že sa jej nepodarí s EÚ dohodnúť na kompromise v otázke tzv. ochrannej doložky, ktorá by mala slúžiť na zastavenie imigrácie po dosiahnutí nešpecifikovanej hranice.

    Vláda v Berne sa uvedeným spôsobom snaží vyriešiť problém, ako zosúladiť zmluvy s EÚ zaručujúce slobodu pohybu pracovných síl s výsledkami referenda z februára 2014, v ktorom sa Švajčiari na základe iniciatívy SVP vyslovili za obmedzenie prílevu cudzincov. Vo Švajčiarsku pritom žije približne 1,3 milióna občanov EÚ a ďalších 300.000 ich denne prekročí hranicu za prácou. Jednostranným zavedením imigračných kvót by Švajčiarsko porušilo svoje zmluvy s dvadsaťosmičkou.
    Podľa Blochera návrh spolkovej vlády, ako túto situáciu vyriešiť, “pozostáva momentálne len zo samotného výrazu ochranná doložka”, ktorému zatiaľ “chýba akýkoľvek obsah”.

    Švajčiarska prezidentka Simonetta Sommarugová v piatok oznámila, že tamojšia vláda pripraví do marca 2016 návrh jednostranných opatrení proti imigrácii, ak nedosiahne s EÚ dohodu o obmedzení voľného pohybu osôb. Podľa Reuters tak riskuje prípadné ekonomické škody, keďže EÚ je najväčším obchodným partnerom Švajčiarska.

    - Reklama -