U Havrana bolo veselo. Kaliňák sa uvoľnil a priznal: Žiadny politik nie je čistý. Z toho Fico asi nadšený nebude

    0
    Robert Kaliňák, vicecepremiér a minister vnútra (Autor: Jozef Hübel)

    V Havranove moderátora Michala Havrana v bratislavskom klube Nu Spirit bolo veselo. Pozval si totiž dvoch politikov. Radka, s ktorým celé detstvo vylihoval na kúpalisku Matadorka, a Kaliho. „Ak máte chuť ísť voliť, tak si radšej túto diskusiu Michala Havrana s Radoslavom Procházkom a Robertom Kaliňákom nepozrite,“ odporúča Martin Hanus z portálu Postoj.sk.  

    A toto je jeho vysvetlenie: „Moderátor, ktorý inokedy s naliehavým pátosom píše, že dnešných politikov sa nedá brať vážne, oslovuje ministra ,Kali‘, a keď sa pýta na Sulíka, hovorí ,Riško‘. Kali rozosmieva publikum bratislavských hipsterov, ktoré v duchu nevie pochopiť, ako môže byť tento sympaťák, čo pozerá aj filmy ako my, v jednej strane s tým červeným diablom. Procházka si občas spomenie, že je vlastne opozičným lídrom, a do volieb ostávajú už len tri mesiace, no nič to nemení na celkovom vyznení.“

    Martin Hanus postrehol, že keď sa Havran Kaliňáka „odvážne opýtal, prečo Paška (na ktorom už dnes nezáleží) nie je vo väzení, po Ficovi najmocnejší muž Smeru sa musel dosť ovládať, aby z tej frašky nevybuchol do smiechu“.

    Čo povedal Kaliňák?

    „V snahe, aby bol viac či menej milovaný, tak svoju pôvodnú myšlienku a stopercentnú zásadu pretaví do toho, že ju prispôsobí voličovi, aby bol o niečo obľúbenejší. Hovorí sa tomu populizmus. Každý taký je, a kto tvrdí, že nie… No to sa sem nehodí povedať, čo hovoria chlapci, že oni nikdy nie, ale vždy. To sú také povinné klamstvá, že ja som nikdy nezmenil svoje zásady, vždy som si uchoval svoje morálne hodnoty. Každý jeden politik je konfrontovateľný s tým, keď zlyhal oproti tomu, čo hovoril kedysi, určite som s tým konfrontovateľný aj ja, určite som hovoril niečo iné ako dnes v roku 1999, aj v roku 1989. Každý sa nejakým spôsobom zmenil, lebo tak to v tej politike chodí, nikto nie je stopercentne čistý, potom musí volič hodnotiť, ako často býva politik prichytený pri tom, že klame, ako často sa ho dá počúvať, či ešte stále reprezentuje jeho názory.

    Nakoniec, je výskum, ktorý hovorí, že 20 percent ľudí sa rozhoduje priamo pri vypĺňaní volebného lístka, tam si potom volič spomenie na politika, ten, kto je v tej chvíli najpríjemnejší, tomu to hodí do tej schránky bez ohľadu na to, či čítal jeho program, a hodí to tomu, kto je mu najsympatickejší. A keď vystupuje príjemne, nie je veľmi arogantný, má názory, ktoré sú všeobecnejšie, to je tá morálna flexibilita, že prispôsobí svoju zásadu a povie niečo, s čím by predtým nesúhlasil, tak môže byť ako politik úspešný. Lebo úspešný politik je ten, ktorý má viacej hlasov.“

    Diskusia Michala Havrana s Robertom Kaliňákom a Radoslavom Procházkom. (Zdroj: YouTube.com)

    - Reklama -