Alah zrejme odňal Turecku úsudok. To oľutujú. Najzásadnejšie slová z veľkého Putinovho prejavu

    0
    Prezident Ruskej federácie Vladimír Putin (Autor: SITA)

    Vladimir Putin mal svoj každoročný príhovor k ruskej vláde a tento rok sa v ňom venoval predovšetkým vzťahom Ruska s Tureckom a tiež medzinárodnému boju proti terorizmu. V prvom rade však oznámil, že Rusko rozhodne nezabudne na to, že im Turci zostrelili lietadlo.

    „Zrejme len Alah vie, prečo to urobili. A vyzerá to, že Alah sa rozhodol potrestať vedenie Turecka tým, že im odňal rozum a úsudok,“ povedal Putin v príhovore.

    Zároveň sa vyjadril, že ekonomické sankcie, ktoré nedávno uvalilo Rusko na Turecko, nepochybne nie sú posledným opatrením, po ktorom Rusko siahne. „Neprebehne žiadna nervózna, hysterická reakcia, ktorá by bola nebezpečná pre nás a celý svet,“ povedal. „Nebudeme rinčať zbraňami. Pokiaľ si však ľudia myslia, že potom, keď sa dopustili toho cynického vojnového zločinu, zabili našich ľudí a vyviaznu z toho len so zákazom paradajok a nejakými obmedzeniami v stavebnom sektore, tak sa obrovsky mýlia. Budeme si pamätať, čo urobili. A oni to oľutujú.“

    Deň pred jeho príhovorom zvolalo ruské ministerstvo obrany tlačovú konferenciu, na ktorej uverejnilo obrázky zo satelitu, ktoré údajne dokazujú tureckú účasť v obchode s ropou od Islamského štátu. „Jednotný tím lúpežníkov a tureckých elít operuje v regióne za účelom kradnutia ropy od ich susedov,“ povedal námestník ministra obrany Anatoly Antonov. Turecký prezident Erdogan, ktorý nedávno uviedol, že ak Rusko preukáže tureckú účasť v ropnom obchode s Islamským štátom, odstúpi. Teraz však tieto tvrdenia označil za ohováranie a prišiel s vlastnou verziou, že do obchodu je zapletené samotné Rusko.

    Putin následne poďakoval všetkým, ktorí „bojujú proti medzinárodnému terorizmu“, a dodal, že Rusko veľmi dobre vie, ako takýto terorizmus vyzerá. Súčasné angažmán v Sýrii označil za „boj za slobodu, pravdu a spravodlivosť“. Dovolával sa tiež medzinárodnej jednotnej koalície pre boj s terorizmom a uviedol, že je úplne nemiestne činiť rozdiely medzi jednotlivými teroristickými skupinami, čo dokazujú aj jeho doterajšie zásahy v Sýrii, ktoré zamerali aj organizácie, ktoré Západ nepovažuje za teroristov.

    „Irak, Líbya a Sýria sa stali zónami chaosu a anarchie, ktoré ohrozujú celý svet,“ povedal Putin. „A samozrejme vieme, prečo k tomu došlo. Vieme, kto chcel zmeniť nevyhovujúce režimy a hrubo ustanoviť vlastné pravidlá. A aký je výsledok? Urobili neporiadok, zničili tie krajiny, poštvali rôznych ľudí proti sebe a potom, ako hovoríme v Rusku, si nad tým umyli ruky a otvorili cestu radikálom, extrémistom a teroristom.“

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    autor: spa

    - Reklama -