Antiislamisti spájajú sily. Chystá sa celoeurópska demonštrácia, poznáme pozadie jej príprav. Pegida, český Blok proti islamu, Angličania a aj Slováci…

    0
    Protest hnutia Pegida (Autor: SITA)

    Informácia o celoeurópskej demonštrácii zaznela minulý pondelok v Drážďanoch, počas protestu hnutia Pegida (Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu). Konať by sa mala 6. februára  minimálne v 12 európskych krajinách. Spoločným heslom demonštrujúcich Európanov bude  ,,Zachráňme našu krajinu. Zachráňme našu kultúru. Zachráňme našu budúcnosť.”

    Protestujúci Nemci sa však správu o konaní celoeurópskej demonštrácie nedozvedeli od člena Pegidy, ale od Angličana Tommyho Robinsona, ktorý je zakladateľom a bývalým vodcom English Defence League (Anglickej obrannej ligy). Liga je stále fungujúcim anglickým krajne pravicovým protestným hnutím, ktoré sa zameriava na boj proti tomu, čo považuje za islamizáciu Anglicka a postupné prenikanie islamského práva šaría do britskej spoločnosti. Akcie hnutia si získavajú značnú pozornosť britských médií, pričom oponenti ligy označujú EDL za rasistickú a fašistickú organizáciu. Robinson EDL opustil v roku 2013 po tom, ako sám priznal, že nebol schopný zabrániť radikalizácii členskej základne, do ktorej postupne prenikali neonacistické elementy. Zakladateľ EDL je však naďalej presvedčený, že islam predstavuje pre Európu nebezpečenstvo a teraz sa do ,,pouličnej politiky” vracia. V Británii chce založiť britskú odnož Pegidy, ktorá by mala byť zbavená toho, čo sám vníma ako ,,kultúru agresivity a alkoholu v EDL”. Posledné mesiace Robinson cestoval po Európe s cieľom dosiahnutia spoločného postupu európskych protiimigračných, protiislamských alebo nacionalistických hnutí.

    Britský moslim napadne Tommyho Robinsona

    Robinson v Česku

    Robinson, ktorého skutočné meno je Stephen Yaxley-Lennon, údajne na Deň Nežnej revolúcie, 17. novembra pricestoval do Česka, kde sa stretol s Martinom Konvičkom, predsedom českého Bloku proti islamu. Konvičkov blok mimochodom vzišiel z iniciatívy „Islám v České republice nechceme,“ ktorej dočasným projektom bolo aj založenie Czech Defence League (Českej obrannej ligy) inšpirovanej práve Robinsonovým EDL.

    Na návštevu Prahy si pritom Robinson vybral práve ten deň, kedy Konvička stál na pražskom Albertove vedľa českého prezidenta Miloša Zemana. ,,Opačný názor nesmie byť v skutočne slobodnej spoločnosti umlčovaný a označovaný rôznymi nálepkami, alebo dokonca nadávkami ako extrémisti, xenofóbovia, islamofóbovia, rasisti alebo fašisti… Náš národ nie je xenofóbny, v tomto národe, v tejto krajine, žije viac ako pol milióna cudzincov a dokážu nájsť spolužitie s našou kultúrou, sú prijímaní priateľsky a nie sú s nimi žiadne problémy, naopak, našej spoločnosti prospievajú. Ale ich kultúra je úplne zlučiteľná s európskymi hodnotami. Nie je to kultúra vrahov a nie je to kultúra náboženskej nenávisti,” vyjadril sa český prezident v prejave pre svojich prívržencov.

    Stretli sa po Zemanovi

    Britský autor Jamie Bartlett tvrdí, že Robinson sa s Konvičkom stretli po skočení Zemanovho prejavu. Prítomný mal byť aj zástupca Pegidy Siegfried Daebritz. Rozhovor medzi Robinsonom, Konvičkom a Daebritzom mal podľa Barletta prebehnúť takto: ,,Jednoducho musíme skoordinovať našu činnosť,” konštatoval Robinson a dodal:,,Potrebujeme jednu obroskú demonštráciu, všetci budeme pochodovať pod jednou zástavou, a všetci budeme hovoriť rovnaké posolstvo: Zachráňme našu krajinu. Zachráňme našu kultúru. Zachráňme našu budúcnosť. Budeme silnejší, keď to spravíme naraz.”

    Konvička a Daebritz vraj okamžite súhlasili. ,,Toto musíme spraviť, ale kedy?” spýtal sa Daebritz. Robinson navrhol stred februára, lenže Nemec chcel skorší dátum. ,,Nemôžeme čakať tak dlho. Každý deň prichádza do Nemecka 5-tisíc imigrantov. Čas sa stráca cez naše prsty ako piesok,” konštatoval Daebritz. Ako konečný dátum bol nakoniec stanovený 6. február.  

    Najväčšia demonštrácia Európy?

    Ak sa demonštrácia naozaj uskutoční, mohla by sa zapísať do dejín ako najväčšia celoeurópska demonštrácia v histórii, a zároveň ako ojedinelý príklad takejto tesnej spolupráce medzi pravicovými protiimigračnými hnutiami. Podľa Robinsona by sa do demonštrácie mali zapojiť ,,vlastenecké” organizácie zo Slovenska, Česka, Poľska, Nemecka, Veľkej Británie, Rakúska, Francúzska, Nemecka, Holandska, Portugalska, Španielska a Švajčiarska. Nie je zatiaľ presne známe, o ktoré organizácie by malo ísť, určite však nebudú chýbať Pegida a Blok proti islamu. 

    - Reklama -