Chcete vedieť, či majú moslimovia naozaj záľubu v odrezávaní hláv? A komu vyhovuje Islamský štát? Arabista šokuje, tieto fakty stoja za to

    0
    Ilustračná fotografia - ISIS (Autor: ReproFoto: youtube)

    Jedna zo sugestívnych otázok na Mendela znela napríklad aj tak, či je islam krutý. „Riadi sa niečím podobným, ako je Desatoro božích prikázaní? Ak áno, tak nechápem, prečo vraždia a podrezávajú druhým krky,“ poznamenal jeden z návštevníkov debaty. „Pre žiadneho moslima ani Araba nie je normálne niekomu odrezať hlavu. Tí, čo to robia, musia mať nejaké číslo diagnózy. Škála ich motivácie môže byť široká. Trúfam si tvrdiť, že nepraktizujú ani islam. Slúži im to len ako náhrada pre motiváciu, ktorá je mimo islamu,“ oponoval Mendel. „A či je islam krutý? Asi máte na mysli niektoré princípy práva šaría. Ale tie sa okrem Saudskej Arábie už nikde nepraktizujú. Mám na mysli sekanie končatín a podobne. Ale ani v Saudskej Arábii to už nie je úplne bežné. Verejne sa tam popravujú napríklad pašeráci drog,“ vysvetlil.

    „V úplnej väčšine krajín je tento právny systém zrušený, alebo redukovaný na minimum. V niektorých islamských štátoch sárí funguje na báze rodinného, a ??predovšetkým dedičského práva. Inak sa právne zákonníky a súdna prax odvodzujú od niektorých modelov západného sekulárneho práva,“ objasnil.

    Irak rozvrátili Američania

    Ďalšia otázka, nie prekvapivo, mierila k takzvanému Islamskému štátu. „Ako táto štruktúra vznikla nikto presne nevie. Ale jedným z dôvodov jej vzniku je, že sme nenechali žiť brutálnu diktatúru Saddáma Husajna, ktorá však držala pohromade územie, ktorému sa azda aj dnes ešte hovorí Iracká republika,“ konštatoval. Irak podľa neho nie je žiadne historické územie. Osmanská ríša, ktorá sa na konci prvej svetovej vojny zrútila, tu mala tri provincie. Potom ich začali spravovať Briti, formálne v tridsiatych rokoch tu vzniklo kráľovstvo, koncom päťdesiatych rokov došlo k prevratu a vznikla Iracká republika.

    „V roku 2003 prišli Američania v rámci Bushovej intervencie a tí rozvrátili štát. To, čo tam fungovalo, fungovať prestalo. Vrátane hasičského zboru. Rozvrátili armádu, ale aj políciu. Spojené štáty si nedokázali nakloniť ani jednu zo zložiek represívneho aparátu,“ opísal arabista.

    Verili, že ich Islamský štát ochráni

    K moci sa dostali neprivilegované vrstvy spoločnosti, prevažne šiiti z južnej časti Iraku. „Keď sa tam pred rokom a pol objavil takzvaný Islamský štát, časť obyvateľov pred ním síce unikala, ale ďalší ich považovali za osloboditeľov. Pretože to boli sunniti a verili, že ich ochránia pred perzekúciami toho demokratického irackého režimu, “objasnil.
     
    Dnes je tretina irackého územia pod ich nadvládou a potom je to zhruba tretina Sýrie na severozápade krajiny. „Tento štát môže existovať len preto, že sa ho doteraz nikto vlastne nepokúsil poraziť a tiež preto, že obsadil veľmi riedko osídlené územia. Okrem Mosulu, druhého najväčšieho irackého mesta,“ ozrejmil. Na ich primitívnu propagandu podľa neho reagujú najmä tisíce frustrovaných zo západnej Európy.

    „Je Islamský štát životaschopný útvar, alebo sa udržiava pri moci len brutálnou silou?“ znela ďalšia otázka pre Mendela. „Ľudia, ktorí odtiaľ utiekli, hovoria o bičovaní a popravách. To je jeden aspekt. Druhý je ten, že sú kýmsi financovaní. Financie získavajú aj z predaja ropy, ktorá sa distribuuje cez Turecko. Je problém, že náš spojenec zo Severoatlantickej aliancie, Turecko, sa takto správa. Namiesto toho, aby hranice zatvorilo a podieľalo sa na likvidácii Islamského štátu,“ odpovedal arabista. „Myslím si však , že obyvateľstvo pod ich nadvládou príliš spokojné nie je. Napríklad na území Sýrie mohli predtým sledovať vďaka satelitom európske televízie či Al-Džazíru. To je teraz zakázané. Alkohol tiež nebol predtým v Sýrii úplne vylúčenou záležitosťou. Robili sa tam výborné druhy vína, ľudia si vyrábali z ďatlí rakiju,“ priblížil miestne pomery
     
    A prečo vlastne doteraz nebol Islamský štát porazený? „Priznajme si, že bombardovaním skladíšť sa poraziť nedá. Musí tam ísť vojsko pešo. A to je ten problém. Nikomu sa tam nechce umierať.  Ale bez toho to, bohužiaľ, nepôjde. Je celkom možné, že niekomu existencia tejto štruktúry v redukovanej podobe môže dokonca vyhovovať,“ šokuje Mendel.

    Krutá Saudská Arábia

    Termín „moslimský svet“ zahŕňa štáty severnej Afriky, Blízky východ, ale  napríklad aj Indonéziu (čo je najväčší moslimský štát na počet obyvateľov). Čo sú krajiny značne rozdielne. „Najtvrdšia forma – wahhábizmus – sa praktizuje v Saudskej Arábii. V podobe, ktorá nie je prijateľná pre žiadny iný moslimský štát. Tobôž nemoslimský. Niektoré príbehy sú síce pritiahnuté za vlasy, ale je pravda, že v Saudskej Arábii nesmú ženy riadiť auto,“ upozornil Miloš Mendel, ktorý v tejto krajine niekoľkokrát bol a videl ďalšie miestne zvláštnosti – mravnostnú políciu. „To sú chlapci v rubáškách s dlhými fúzmi. V ruke majú biče a špicľujú a udávajú ľudí. Toto nie je v žiadnej inej krajine,“ upozornil. A pripojil poznámku: „Napriek tomu to neprekáža nikomu zo Západu a – budem teraz ironický – obhajcom ľudských práv od San Franciska po Prahu v tom, aby Saudská Arábia bola naším významným strategickým spojencom.“

    Kto by to bol povedal, čo všetko z toho vznikne

    Miloš Mendel napísal knihu Arabská jar. Na otázku, do akej miery si myslí, že toto ľudové hnutie bolo zneužité v prospech niekoho záujmu, k prerozdeleniu sféry vplyvu, odpovedal, že Arabská jar vznikla úplne spontánne. „Vypuklo to v Tunisku, kde mladému predavačovi zeleniny pred ľuďmi úradníčka rozkopala stánok so zeleninou – čo bola arogancia sekulárneho štátu – a on sa upálil. Kto by to bol povedal, čo všetko z toho vznikne.

    Keď to videlo Francúzsko, údajne prvé štyri dni mali pripravené lode, aby zasiahli na podporu toho režimu, ktorý potom o pár dní padol. Takže ani francúzska rozviedka úplne presne netušila, čo sa v Tunisku deje. Nemyslím si teda, že by mali veľmoci  v tejto situácii pripravený nejaký plán,“ domnieva sa Miloš Mendel.
     

     

    - Reklama -