Čísla, z ktorých mrazí. Koľko civilistov padlo za obeť náletom v Sýrii?

    0
    Ruská stíhačka Su-34 vypúšťa bombu v Sýrii (Autor: SITA)

    Mŕtvych civilistov bolo podľa SOHR od septembra 403, z toho 97 detí a 69 žien. V stovkách sa pohybujú čísla o mŕtvych bojovníkoch. Napríklad tých z Islamského štátu, Jahbat al-Nusra a ďalších  islamských frakcií bolo podľa správy SOHR 381. Agentúra SITA informuje ešte o ďalších 547 mŕtvych povstalcoch zo sýrskej odnože al-Káidy, teda al-Nusra.

    Zabíjanie nevinného ľudu

    V priebehuostatných  trinástich mesiacov, teda aj pred ruským zásahom, však zomrelo až 7-tisíc civilistov, z toho 969 žien a až 1 436 detí, tiež v dôsledku leteckého leteckého bombardovania. Až 35-tisíc ľudí-civilistov bolo zranených a desiatky tisíc vysídlených. Nehovoriac o tom, aké materiálne škody spôsobilo bombardovanie.

    Nálety a bomby na obrovskom území mali za následok takmer štyritisíc mŕtvych bojovníkov z Islamského štátu a množstvo zranených. Helikoptéry zhodili až 22 370 barelov bômb na viacerých miestach v rôznych provinciách.

    SOHR kritizuje, že ruské nálety sa uskutočňujú bez rozlišovania civilných alebo vojenských cieľov. Medzinárodné spoločenstvo by podľa nej malo prebrať zodpovednosť nad každodenným zabíjaním nevinného sýrskeho ľudu.


     

    - Reklama -