Analytik natvrdo: Pozemné operácie Západu posilnia islamistov. Boj s Islamským štátom zaberie až desať rokov

    0
    Rodiny v klietkach ako živé štíty proti náletom (Autor: Reprofoto: youtube)

    Informácie priamo z Paríža do štúdia oznámil spravodajca ČT Martin Jonáš. ,,Bolo vystrelených päťtisíc nábojov a polícia dokonca použila raketomet,” prezradil hneď v úvode spravodajca. Vo Francúzsku vraj  veľmi dobre vedia, že boj s teroristami z IS bude zložitý. Najmä  pozemné operácie by boli veľmi komplikované.

    Dyčka dúfa, že sa Západ bude držať ďalej od pozemných operácií. ,,To by prinieslo islamistom len ďalšiu podporu,” varoval analytik. Namiesto Západu by mali islamistov poraziť Kurdi, Sýrčania či Iračania, ktorí tak budú môcť ukázať, že sú schopní prevziať zodpovednosť za osud svojich krajín. Z tohto dôvodu však bude boj s radikálmi trvať veľmi dlho. Možno ešte osem až desať rokov.

    Podľa Dyčka sa možno bude musieť ,,opevniť” aj Európa, sprísniť svoj postoj k nim. Sila Islamského štátu totiž spočíva v ideologickej sile, ktorú si môžu osvojiť aj niektorí utečenci.

    Svoj pohľad pridal aj Halík, ktorý do štúdia telefonoval z USA. Podľa jeho názoru sa musíme pozrieť na korene radikalizácie moslimov, ale aj Európanov. Hrá v tom rolu určitá frustrácia, ale aj určitá fascinácia násilím. ,,Viete, násilie sa hojne používa v počítačových hrách a tie sú rozšírené aj u nás,” povzdychol si Halík.

    Následne prezradil, že téma utečeneckej krízy rezonuje aj v USA. Tejto témy sa chopil ,,populista Trump”, ale na problém s utečeneckou krízou upozorňujú aj ďalší politici. My však nesmieme dovoliť, aby sme moslimov s islamistami hádzali do jedného vreca. Tým by sme Islamskému štátu v podstate nahrávali. ,,Keď sa u nás bude o ňom hovoriť ako o nepriateľskom obludnom náboženstve, ktoré by sa malo zakázať, tak tí islamisti budú mať úspech,” varoval Halík.

    Zverstiev sa dopúšťali aj kresťania

    Posledné slová pridal analytik Břetislav Tureček. Ten poukázal na príklad jedného mladého Turka, ktorý sa chcel stať zbožným, viac ako jeho rovesníci, ale dostal sa do hľadáčika tajných služieb. Nakoniec ako možný terorista prežil neoprávnene päť rokov na Guantáname, bez toho aby sa niečoho dopustil. A to je problém. Aby toho nebolo málo, musíme sa pozrieť na to, akým spôsobom sa s radikálmi vyrovnávajú napr. V Saudskej Arábii.

    Nesmieme však  zabúdať ani na to, že sa v minulosti zverstiev dopúšťali aj kresťania v občianskej vojne v Libanone.

    - Reklama -