Lajčák: Pomôžeme vám po útokoch, sľúbil šéf slovenskej diplomacie Francúzom

    0
    Miroslav Lajčák v OSN (Autor: SITA)

    Šéf slovenskej diplomacie tak urobil na rokovaní s francúzskym partnerom Laurentom Fabiusom, ktoré sa uskutočnilo dnes večer v Paríži. Agentúru SITA o tom informoval hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Stano. Stretnutie šéfov slovenskej a francúzskej diplomacie sa konalo v deň, keď Francúzsko požiadalo v zmysle európskych dohôd o mimoriadnu pomoc od zvyšku EÚ a osloví jednotlivé členské štáty bilaterálne s konkrétnymi požiadavkami, ako môžu Francúzsku v rámci svojich možností pomôcť v boji s tzv. Islamským štátom v Sýrii a Iraku, pripomenul Stano.

    “V tejto situácii, keď teroristi brutálne útočili priamo na území EÚ, je jasné, že musíme reagovať a konať spoločne a byť jednotní. Slovensko je pripravené podporiť Francúzsko,” povedal minister Lajčák svojmu francúzskemu kolegovi Fabiusovi. Dohodli sa, že konkrétnu formu podpory a pomoci vyšpecifikujú obe strany v najbližších dňoch.

    Ako ďalej SITA informoval hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano, Miroslav Lajčák sa v priestoroch francúzskeho ministerstva zahraničných vecí zapísal do kondolenčnej knihy venovanej obetiam piatkových útokov. Ich pamiatku si uctil aj v pondelok 16. novembra večer položením kytice kvetov a zapálením sviečky priamo na mieste najkrvavejšieho útoku, pred koncertnou sieňou Bataclan v centre Paríža.

    Minister Miroslav Lajčák a Laurent Fabius hovorili aj o situácii na Ukrajine, vývoji v Sýrii, vzťahoch s Ruskom, ako aj o bilaterálnej spolupráci SR a Francúzska a nastávajúcom predsedníctve Slovenska v Rade Európskej únie, dodáva sa v tlačovej správe.

    Francúzsko dnes v Bruseli na pôde Rady pre zahraničné veci EÚ na úrovni ministrov obrany zdôraznilo, že útok džihádistov v Paríži bol ozbrojeným útokom na Francúzsko a na celú úniu a rozhodlo sa požiadať členské štáty únie o mimoriadnu pomoc. Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian v tejto súvislosti historicky po prvýkrát požiadal o aktiváciu článku o vzájomnej, vrátane vojenskej pomoci, teda článku 42.7 Zmluvy o Európskej únii. Ten hovorí, že “v prípade, že sa členský štát stane na svojom území obeťou ozbrojenej agresie, ostatné členské štáty sú povinné mu poskytnúť pomoc a podporu všetkými dostupnými prostriedkami”.

    Séria krvavých teroristických útokov, ktoré piatok 13. novembra otriasli Parížom, si vyžiadala najmenej 129 obetí. Útoky vykonali tri koordinované skupiny strelcov a samovražedných atentátnikov. K zodpovednosti za tieto útoky sa prihlásil takzvaný Islamský štát (ISIS).


     

    - Reklama -