Rusko, to je bezprávie a nesloboda. Premietne sa aj jeho trikolóra na bratislavský hrad?

    0
    Ruský prezident Vladimir Putin a podpredseda ruskej vlády Dmitrij Rogozin (vpravo) (Autor: SITA)

    Ako tvrdí jeden z mála “priznaných” gejov – politikov, jeho odpor voči ruským politickým predstaviteľom je nesporný. Je to aj pre ich nepriateľskú politiku proti ľuďom homosexuálnej orientácie. Ruskí vrcholní predstavitelia zakoreňovaním strachu a nenávisti v ľuďoch podľa neho vytvárajú  súčasný politický mainstream v Rusku. Podobne ako sfanatizovanie samovražedných atentátnikov náboženským dogmatizmom.

    Žalár národov a agresor

    „Rusko má na svojich hraniciach zóny, v ktorých si uplatnilo silu nad právom,“ píše Fořt vo svojom blogu na portáli sme.sk. Podľa neho sa stalo nositeľom bezprávia. „Rusko trpí tým, že je mocensky skoncentrovaná veľmoc, čo by malo byť výstrahou pre Európsku úniu, ak by mala raz ambíciu silno skoncentrovať moc v Bruseli,“ zamýšľa sa. Predstavuje si víziu Európskej únie, ktorá by bola odtrhnutá  od vlastných občanov, a koncentrovala by rozhodovacie mechanizmy popri osi Paríž – Berlín. Ostatné malé národy by boli len do počtu.

    Podľa komentátora vystavuje krajina svojich ľudí útlaku a neslobode, a to po celé stáročia. „Smerom dovnútra je žalárom národov a smerom navonok je agresor, ktorý neuznáva plnú suverenitu svojich susedov,“ upozorňuje bývalý liberálny poslanec, rovnako však aj na fakt, že je to krajina, v ktorej vládne oligarchia a miznú v nej novinári. To však nie je všetko. Ako ďalej pripomína, v Rusku neplatí zákon pre každého rovnako, vládne tu bezprávie a korupcia.

    Odstrašujúci príklad

    Súčasné pomery  v Rusku sú podľa Fořta odstrašujúcim príkladom a pre nás akýmsi varovaním, aby sme dávali pozor na našich politikov a oligarchov, ale aj na politikov Európskej únie. Samotný ruský národ má však podľa neho veľký potenciál, veď Rusi sú mimoriadne šikovní vo viacerých oblastiach. Zaslúžili by si teda podľa Fořta zažiť aspoň takú mieru slobody, akú môžeme zažívať na Slovensku i v EÚ. Zároveň však dúfa, aby sa v časoch, keď Rusko takto funguje, nezobudil raz do rána, keď bude aj jeho trikolóra premietnutá na Bratislavskom hrade. „A ak bude, bude výlučne a nezameniteľne symbolom solidarity s ľuďmi žijúcimi v Rusku a vyjadrením našej podpory k ich boju za slobodu a hodnoty, ktoré u nás v poslednom čase považujeme až za príliš samozrejmé,“ dopĺňa saskár.

    Teroristické útoky v Paríži totiž nie sú pre komentátora len aktom vrcholného násilia a prejavom náboženského fanatizmu, ale aj útokom na slobodu postavenú na liberálnej demokracii, ktorú sme si v Európe vystavali, a tieto hodnoty nás odlišujú nielen od Islamského štátu, ale aj od Ruska.

    Celý blog Stanislava Fořta si môžete prečítať TU.

    - Reklama -