Ostré strety medzi Palestínčanmi a izraelskou políciou a armádou. Kvôli Arafatovi

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Nepokoje sa odohrali neďaleko miest Ramalláh, Túlkarm, Biráh a Betlehem na Západnom brehu Jordánu. Zranených bolo pri nich najmenej 62 Palestínčanov, pričom stav jedného z nich bol kritický, keďže ho strela zasiahla priamo do srdca, informovalo palestínske ministerstvo zdravotníctva. Dodalo, že prakticky všetci Palestínčania, ktorí utrpeli strelné zranenia, dostali zásah do hornej polovice tela. 

    Izraelské bezpečnostné zložky vysvetlili, že reagovali na násilie palestínskej strany. Priznali, že použili ostré náboje. Podľa palestínskej tlačovej agentúry MNA vypukli nepokoje aj v pásme Gazy, kde došlo k zrážkam medzi Palestínčanmi a izraelskými jednotkami v blízkosti utečeneckého tábora Burajdž. Okrem toho sa v stredu na Arafatovu počesť v areáli univerzity al-Azhar v Gaze konalo zhromaždenie organizované mládežníckou sekciou hnutia Fatah, ktorého bol Arafat zakladateľom a dlhoročným predsedom. Táto akcia sa zaobišla bez násilností. 

    Izrael už druhý mesiac zažíva sériu útokov palestínskych militantov, z ktorých mnohí na izraelských civilistov útočia nožom. Veľká časť útokov sa odohrala na území východného Jeruzalema a v Predjordánsku. Príčinou najnovšej eskalácie napätia sú obavy Palestínčanov, že Izrael sa pokúša zvýšiť svoju prítomnosť v oblasti Chrámovej hory, čo však židovský štát odmieta. Nepokoje sa z okolia Chrámovej hory rozšírili aj do ďalších oblastí východného Jeruzalema a do Predjordánska. 

    - Reklama -