Pád ruského lietadla nad egyptským Sinajom: Mohlo to byť aj úplne inak

    0
    Trosky ruského dopravného lietadla, ktoré havarovalo na Sinajskom polostrove v Egypte (Autor: SITA)

    Za kľúčovú otázku považuje Pillar to, či má vôbec pád lietadla s ruskými cestujúcimi na palube niečo spoločné s ruskými vojenskými operáciami v Sýrii. „Vzhľadom na to, že k bombovému útoku sa prihlásila bunka ISIS na Sinajskom polostrove, nasvedčuje všetko skôr tomu, že útok má viac spoločného so samotným Egyptom. Cieľom tamojších islamistov je zvrhnúť vládnuci režim prezidenta Sisiho. Útok na lietadlo s cudzincami je spôsob, ako eliminovať turistický ruch v krajine. A práve na tejto oblasti je egyptská ekonomika veľmi závislá. Je to v podstate rovnaká stratégia, akú používali generácie tunajších teroristov v boji proti Mubárakovmu režimu v deväťdesiatych rokoch minulého storočia,“ poukazuje Pillar.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Spojené štáty by mali podľa Pillara uvažovať nad tým, či s bombovým útokom a vzostupom terorizmu v krajine viac nesúvisí práve represívny režim prezidenta Sisiho. „To by malo byť pre Washington pri vytváraní vzájomných vzťahov podstatné. Letecká havária na Sinajskom polostrove by mala pripomenúť, že vedľajším produktom tunajšieho represívneho režimu je násilná reakcia, ktorá môže vyústiť do klasickej podoby medzinárodného terorizmu a Egypt ešte viac poškodiť,“ konštatuje Pillar, ktorý je presvedčený o tom, že ISIS nemá dôvod vystupovať proti Rusku týmto spôsobom. „Väčšina ruských leteckých náletov totiž smerovala na sýrske opozičné skupiny, čo Islamskému štátu naopak pomáha,“ tvrdí Pillar.

    „Ale aj faktor, ktorý predstavuje samotnú angažovanosť Islamského štátu, je nutné brať vážne. ISIS sa totiž doteraz líšil od al-Káidy tým, že sa nezameriaval na medzinárodný terorizmus, ale len na budovanie kalifátu na území Sýrie a Iraku. To však neznamená, že nehodlá zasahovať proti štátom, ktoré mu v jeho úsilí bránia. A to sú v prvom rade Spojené štáty, nie Rusko. Ruské lietadlo sa preto môže stať terčom najmä v prípade, že by chcel niekto zasadiť ranu cestovnému ruchu v Egypte. Ruskí turisti majú v oblasti mesta Šarm aš-Šajch najpočetnejšie zastúpenie, zatiaľ čo americké letecké spoločnosti tam vôbec nelietajú. Tak či tak je nutné si otvorene povedať, že dnes už môžu byť prípravy na uskutočnenie teroristického útoku proti Spojeným štátom v plnom prúde,“ uzatvára Pillar.

    - Reklama -