Samé spory a naťahovačky. Kam sa presunulo ťažisko debaty o utečencoch?

    0
    Utečenci na pobreží Grécka (Autor: SITA)

    Podľa Javůrka ide hlavne o veľavravnú vizitku Európy, „ktorá z faktu, že sa už niekoľko dekád spája do historicky bezprecedentného celku, často nedokáže vyťažiť viac, ako len spory a naťahovačky“, tvrdí komentátor.

    Plné hlavy plotov

    K európskym brehom sa doteraz presunuli už desiatky tisíc utečencov. Len za október sa ich napríklad z Turecka dostalo ku gréckym brehom 150-tisíc, čo je rovnaký počet, koľko sa ich podľa odhadov Úradu komisára OSN dostalo zo severnej Afriky k brehom Európy za celý rok. „Je jasné, kam sa medzitým stihlo ťažisko debaty o utečencoch presunúť,“ porovnáva Javůrek vo svojom komentári pre denník Pravda.

    Podľa neho je jasné, že európski lídri majú plné hlavy hlavne myšlienok na stavanie plotov, nevyriešených problémov kvót či úvah Nemecka o vyžadovaní platnosti Dublinského dohovoru. Práve podľa neho by sa žiadatelia o azyl v rámci EÚ mali vracať do krajiny, do ktorej dorazili ako prvej.  

    Komentátor sa však domnieva, že problém migrácie Afričanov aj tak nie je o nič menší ani akútny. „Čoraz väčší prúd týchto utečencov smeruje do Európy. A vzhľadom na klimatické zmeny (aj na klimatické pomery v niektorých oblastiach už v súčasnosti) bude tento prúd časom skôr silnieť ako slabnúť. Ak sa niečo nestane,“ tvrdí Javůrek.

    Začať treba na Malte

    Akékoľvek riešenia sú však podľa neho behom na poriadne dlhú trať. Podľa predsedu Európskej rady Donalda Tuska sa má počet obyvateľov Afriky do roku 2050 ešte zdvojnásobiť. „Ak chce teda Európa v Afrike, slovami svojho ´prezidenta´, prispieť k ´oveľa väčšiemu pokroku pri redukovaní chudoby a predchádzaní konfliktom´, je najvyšší čas, aby začala,“ tvrdí komentátor.

    Podľa neho by sa však malo začať hlavne teraz na Malte, ak chce, aby krajiny v Afrike brali neúspešných uchádzačov o azyl späť. A mohlo by to byť aj niečo iné ako len fond pre Afriku, v ktorom je zatiaľ namiesto 1,8 miliárd eur len niečo cez 30 miliónov.


     

    - Reklama -