Pozor, chcú nám zdaniť úspory aj dôchodky. Štáty do toho tlačí Medzinárodný menový fond. Čítajte, čo nám chcú spraviť

    0
    Peniaze, ilustračné foto (Autor: SITA/AP)

    MMF prepašoval do svojej fiškálnej správy z roku 2013 doslova časovanú bombu, ktorá podľa portálu Globalresearch teraz vyplávala na povrch. Správa totiž hovorí aj o vysokom zadlžení viacerých ekonomicky vyspelých štátov, ktoré z pohľadu fondu zlyhali pri mobilizácii štátnych príjmov. To podľa magazínu Forbes v preklade znamená, že sa týmto krajinám nepodarilo „agresívne zdaniť svojich občanov“. Samotnou časovanou bombou je fakt, že menový fond navrhuje zdaniť ľuďom nielen príjmy, ale aj úspory a dôchodkové poistenie.

    Prečo to MMF robí

    Menový fond sa jasne vyjadril k tomu, ako majú zadlžené štáty postupovať, aby dosiahli vyrovnanie svojich dlhov. Poslednou možnosťou, ako sa dostať k vyrovnaným rozpočtom, je podľa fondu siahnuť ľuďom na úspory. „Prudký úpadok verejných financií vo viacerých krajinách oživil debatu o jednorázovej dani z bohatstva, ktorá je mimoriadnym opatrením na obnovenie udržateľného stavu verejných financií,“ píše sa v správe MMF.

    Cieľom MMF je znížiť dlhy štátov tak, aby boli zvládnuteľné a dostali sa na úroveň spred začiatku ekonomickej krízy, ktorá zasiahla celý svet v roku 2008. „Zredukovať dlhy na úroveň z konca roka 2007 si bude vyžadovať 10-percentné zdanenie domácností s pozitívnymi príjmami,“ uvádza Medzinárodný menový fond vo fiškálnej správe. V praxi to znamená, že štáty by mali podľa MMF zdaniť všetky úspory, čo majú ľudia našetrené, a to napriek tomu, že z nich už zaplatili riadnu daň z príjmu.

    Daň je len začiatok

    Desaťpercentné zdanenie úspor je však iba začiatok toho, čo fond navrhol štátom ako možné riešenie enormného zadlženia. MMF radí aj v tom, ako by mali krajiny spolupracovať pri zdaňovaní úspor, aby sa mu ľudia nemohli vyhnúť. „Finančné bohatstvo je mobilné, rovnako ako aj ľudia. Pokrok si preto vyžaduje spoluprácu, ktorá zabráni ľuďom vyhnúť sa plateniu daní tým, že presunú svoje bohatstvo do iných krajín,“ odporúča MMF.

    Návrh MMF má však viacero háčikov, na ktoré upozornil magazín Forbes. Jedným z problémov je fakt, že na svete nie je dostatok bohatých ľudí na to, aby mohli vyrovnať súčasné dlhy všetkých krajín. Ani keby vlády zobrali ľuďom všetky usporené financie, nestačilo by to na vyplatenie štátnych dlhov. Analytici magazínu Forbes tvrdia, že by to nestačilo ani len na obnovenie udržateľných dlhov. Medzinárodný menový fond však trvá na svojom a tvrdí, že ak sa vládam nepodarí vybrať peniaze od bohatých, bude už len jedna možnosť, ako vymazať dlhy, a tou je podľa MMF bankrot štátov a následná hyperinflácia.

    - Reklama -